Subota 28.11.2015.
16:34
Tanjug, Srna

Napeto u Prištini: Specijalci uhapsili Aljbina Kurtija

Tanjug/AP
Akcija hapšenja Aljbina Kurtija u Prištini

Kosovsko tužilastvo je zatražilo 30 dana pritvora za Aljbina Kurtija, prenela je agencija Kosova pres.

Kurti je osumnjičen za tri krivična dela - ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti, nošenje oružja i izazivanje opšte opasnosti.

Specijalci su izveli vezane pristalice Samoopredeljenja iz sedišta te stranke. Kosovska policijska služba saopštila je da je, posle hapšenja Kurtija, privedeno 87 osoba i da je u toku privođenje još nekoliko zbog pokušaja da spreče policiju u sprovođenju izdatih naloga.

Nakon što je na skupu u centru Prištine govorio Kurti, oko njega se okupila veća grupa aktivista Samoopredeljenja i opratila ga do sedišta stranke. To mesto su odmah zatim opkolile jake snage kosovske specijalne policije. Kurti se pojavio na protestu u pratnji telohranitelja i simpatizera, iako je za njim izdat nalog za hapšenje, a policija ranije najavila da će ga, ako se ukaže prilika, uhapsiti.

Pripadnici Samoopredejanja su megofonom upozorili policiju da ni ne pokušava da uhapsi Kurtija, jer će se, kako su poručili, u suprotnom morati suočiti sa njima. Ipak to nije uplašilo policiju i Kurti je ubrzo uhapšen.

Umesto sa Albanijom, Kosovo ujedinili sa Srbijom

Kurti je prilikom obraćanja okupljenima rekao da opozicija ne može dozvoliti da "Srbija bude na tri kilometra od Prištine", i dodao da je Vlada Kosova umesto ujedinjenja sa Albanijom, Kosovo ujedinila sa Srbijom.

Kurti je, takođe zatražio da se iz zatvora puste aktivisti Pokreta Samoopredeljenje, koji su ranije uhapseni zbog izazivanja nereda i bacanja suzavca u parlamentu. On je pozvao na "ujedinjenje Albanaca", tvrdeći da to ne predstavlja prepreku evropskim integracijama.

- Nećemo mahati ovim sklepanim zastavama koje nose trgovci nacionalnim interesima - rekao je Kurti, aludirajući na zastavu Kosova.

U Prištini mirno

Kosovska policija i nakon hapšenja Aljbina Kurtija drži pod opsadom sedište njegovog Pokreta Samoopredeljenje, a okupljeni simpatizeri stranke se periodično sukobljavaju sa policijom. U drugim delovima Prištine, gde je danas u centru grada održan protest opozicije, je mirno. Policija je u jednom trenutku povredila i gradonačelnika Prištine Špenta Ahmetija, koji je funkcioner Pokreta Samoopredeljenja. Sve ulice oko sedišta te stranke su blokirane, a prema proceni reportera, u toj akciji učestvuje oko 300 policajaca. Postavljena su i vozila za razbijanje demonstracija, kao i kola hitne pomoći. Za sada, osim skandiranja pristalica Samoopredeljenja i periodičnih sukoba, nema većih incidenata.

Nekoliko hiljada na protestu

Limaj je rekao da je jedini cilj ovih protesta da ljude koji su prihvatili briselski sporazum i sporazum o demarkaciji povuku potpise sa tih akata, dodavši da je "sporazumom o demarkaciji Crna Gora otela Kosovu oko 8.000 hektara".

Haradinaj je u obraćanju zahvalio Sjedinjenim Državama, "čijom pomoći Kosovo danas u slobodi slavi Dan zastave Albanije".

Na protestu na trgu, gde je bilo okupljeno nekoliko hiljada, uglavnom mladih Albanaca, vijorile su se zastave Albanije i SAD, a demonstranti uzvikuju "USA" i "UČK". Učesnici demonstracija pristigli su autobusima iz svih krajeva Kosova i Metohije, a, prema policijskim procenama, najveći broj autobusa stigao je iz Metohijske kotline, gde je uporište Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Hradinaja i NISM-a Fatmira Limaja.

Veliki broj pripadnika kosovske policije i specijalaca bio je raspoređen u blizini sedišta Vlade i parlamenta samoproglašenog Kosova, kao i u naselju Dragodan, u kojem se nalaze diplomatska predstavništva zapadnih zemalja.

2024 © - Vesti online