Subota 28.11.2015.
12:21
blic.rs

Krvava nafta: Turci pune kasu islamista

Reuters
Rusi uništavaju, Turci finansiraju teroriste

Teroristička organizacija "Islamska država" drži većinu naftnih polja u Siriji i Iraku, a prodaja na crnom tržištu predstavlja njihov glavni izvor finansiranja.

Glavni proizvodni pogon nalazi se u Dajr al Zoru, odakle se dnevno izvuče između 34.000 i 40.000 barela nafte koja se kasnije kamionima distribuira do Turske.

- Danju i noću odlaze u Tursku. Kamioni idu napunjeni, a vraćaju se prazni. Imamo satelitske snimke koji to dokazuju - rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Rusi su optužili Turke da profitiraju od "prljave nafte" koja prolazi kroz njihovu teritoriju, a nisu poštedeli ni američke obaveštajne službe, za koje tvrde da su zakazale u presretanju krijumčarskog lanca.

- Teoretski je moguće da turski politički vrh nije upoznat sa ilegalnom trgovinom, ali je u to teško poverovati. Ako ne znaju ništa o tome, neka saznaju. Moguće je da postoje neki oblici korupcije i tajnog poslovanja - naglasio je Putin.

Turska se našla pred velikim udarom javnosti koja zahteva da se spreči ilegalna trgovina koja jača ekstremiste. - Postoji posebna rezolucija Saveta bezbednosti UN o zabrani kupovine nafte od terorista, jer se u tim buradima ne krije samo nafta već i krv naših građana. Oni će od pridobijenog novca kupiti oružje i sprovoditi krvave akcije - rekao je Putin.

2024 © - Vesti online