Subota 28.11.2015.
09:51
rs.n1info.com

Nemačka nam dozvolila otvaranje poglavlja

Reuters
Dala nam neke mrvice u zamenu za poslušnost

Predsednik Odbora za evropska pitanja Ginter Krihbaum zaključio je da izveštaj Evropske komisije o Srbiji raduje, zato što sadrži dosta pozitivnih ocena.

On je dodao da je veoma važno što je sporazumom od 25. avgusta konačno načinjen iskorak u odnosima Srbije i Kosova i da raduje izveštaj Evropske komisije o Srbiji zato što sadrži dosta pozitivnih ocena.

- Bez tog sporazuma, otvaranje poglavlja za Bundestag bi bilo nezamislivo - rekao je Krihbaum.

Prema njegovim rečima, Odbor za evropska pitanja je svestan da je otvaranje pregovora za Srbiju od velikog značaja i dodao da je odluka nemačkog parlamenta jasan signal za zemlju "koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan".

- U Berlinu nije ostala neprimećena hrabrost Aleksandra Vučića da pokaže spremnost na pomirenje kada je u julu otputovao u Srebrenicu. To putovanje se odigralo u teškim okolnostima i predstavlja vrlo važan gest - rekao je Krihbaum.

Podsetio je da je Vučić ove godine više puta posetio Berlin i tada lično izveštavao članove Odbora za evropska pitanja o svojoj politici.

- Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije tako i u reformi pravosuđa. Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture - navodi se u saopštenju Bundestaga.

Ranije je najavljivano da će Srbija prva poglavlja otvoriti u decembru, skoro dve godine posle zvaničnog pokretanja pregovora.

2024 © - Vesti online