Petak 27.11.2015.
19:14
B92

Đetić: Crnogorci nisu Sloveni, a kamoli Srbi

anthrocivitas.net
Crnogorci su starosedeoci Balkana, tvrdi Miroslav Ćosović, autor knjige "Bizarni sveci srpske crkve" 

Kako Ćosović navodi: "Svi znamo na koji način se kod nas dokazuje da su Crnogorci zapravo Srbi".

- Besomučno se citiraju Njegoš i kralj Nikola, citira se neki zemljopis iz Nikolinog doba, citiraju se neki Nikolini dvorjani, ukaže se na dve/tri asocijacije iz vremena pre 19. veka, i to je to”, ističe Ćosović.

Prema njegovim rečima, Crnogorci "u biti svog narodnog bića nisu ni Sloveni, a kamoli Srbi". 

- To tvrdim ne samo na osnovu istorijske nauke, već i na osnovu onoga što pružaju: populaciona genetika, fizička antropologija, arheologija, etnologija... Jedini ispravan način da se nekom narodu sagleda etnogeneza je da se uključi više nauka, a ne samo istorijska nauka. Osloniti se na samo istorijsku nauku pri ispitivanju etnogeneze nekog naroda je neozbiljno, vrlo neozbiljno. Naročito je neozbiljno na našim prostorima, gde se tokom istorije u dokumentima pominju mnogi narodi, pa svako može da pronađe neki istorijski izvor koji daje za pravo baš njegovom narodu, to jest njegovom viđenju etnogeneze - navodi on. 

Ćosović tvrdi da u Crnogorci mešavina starosedelaca koje su Rimljani zbirno zvali Ilirima i da uz stanovništvo takozvane Stare Hercegovine čine jednu etničku celinu, “a tu etničku celinu danas znamo kao jedan samosvojan narod - Crnogorce”. 

- Starocrnogorci, Brđani, Primorci i Starohercegovci čine jednu celinu, jednu i jedinstvenu - crnogorsku naciju, jer, generalno: imaju istu istoriju, imali su svoju - plemensku organizaciju društva, imali su svoju Crnogorsku autokefalnu crkvu, nose jednu nošnju, imaju iste običaje, imaju isti jezik, imali su zajedničku kultnu ličnost Ivana Crnojevića itd. Mogu SPC i SANU i milion puta ponoviti da su Crnogorci Srbi, ali ove činjenice neće uspeti da promene, nimalo - ističe on. 

Podsećamo, Čosović je autor knjige "Bizarni sveci srpske crkve" koju promoviše kanonski nepriznata CPC, a u kojoj autor tvrdi da su svi sveci SPC "bizarni, genocidni, krvoločni, svirepi, organizatori političkih ubistava, pedofili, sladostrasnici, kasapi, ludi"...

2024 © - Vesti online