Petak 27.11.2015.
19:41
Tanjug

Britanska "čelična lejdi": Nigde bez visokih potpetica

wikipedia.org
Margaret Tačer

Kako prenosi AFP, aukcijska kuća Kristi staviće idućeg meseca na prodaju 350 ličnih predmeta "Čelična lejdi", uključujući odeću, pisma, knjige, nameštaj i nakit.

Čarls Pauel, koji je bio Tačerkin lični sekretar, ispričao je da je za sahranu sovjetskog lidera Jurija Andropova, u februaru 1984. godine, premijerka morala zbog velike hladnoće da pozajmi krzneni kaput i čizme.

- Njen telohranitelj je stajao iza nje, sa nabreklim džepovima za koje su ruski bezbednjaci mislili da kriju impresivno naoružanje - kazao je Pauel čije reči citira katalog.

- Kada su se vratili u Kremlj, ona je skinula čizme, a on je iz džepova izvadio i dodao joj cipele na štiklu - naveo je on.

Tačerkina asistentkinja Sintija Kroford rekla je da je vodila dnevnik odeće kako se premijerka ne bi dva dana za redom pojavila u istom izdanju.

- Mrzela je pantalone, mislim da smo kupili dva ili tri kostima sa pantalonama koja ona nikada nije htela da obuče - ispričala je Kroford koja je više od 35 godina radila za britansku premijerku.

- Jedini put kada je pristala da nosi pantalone, bilo je kada je sišla u rudnik - istakla je ona, otkrivši, takođe, da je Tačerka, ćerka krojačice i piljara, imala običaj da "reciklira" dugmiće, otšivajući ih s jednog odevnog predmeta i zašivajući ih na drugom.

Ko je bila Tačerova?

Margaret Tačer (1925-2013) je bila prva žena predsednik Konzervativne stranke, a potom i prva žena predsednik Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, položaj koji je držala od 4. maja 1979. do 28. novembra 1990, što je najduži mandat jednog predsednika vlade Ujedinjenog Kraljevstva od 1827. godine.

- Nismo bacali dugmad, posebno što su mnoga bila veoma skupa - objasnila je Kroford.

Kako kaže, Tačerkine famozne tašne su morale da budu dovoljno velike da u njih stane kutija s puderom, karmin, češalj, mala beležnica s nalivperom, ali i savijena dokumenta veličine A4. Takođe, asistenkinja se trudila da premijerku svaki put obuče u boje zemlje koju je posećivala.

- Kada je otišla u Izrael, na primer, Tačerka je nosila svetlo plavi kostim sa krem obrubom, u boji izraelske zastave, a kada smo bili u Poljskoj bila je obučena u zeleno jer je to boja nade u Poljskoj - rekla je Kroford.

2024 © - Vesti online