Petak 27.11.2015.
16:19 >> 20:50h
Tanjug

Putin je nepredvidiv

Reuters
Kako se Putin ponaša u kriznim situacijama? Teško je predvideti

Samo nekoliko sati po obaranju ruskog borbenog aviona su-24, Putin je na sastanku sa jordanskim kraljem Abdulahom taj incident nazvao "zabadanjem noža u leđa", što su prouzrokovali "saučesnici terorista". Zapretio je i da će taj incident prouzrokovati "ozbiljne posledice" u odnosima Rusije i Turske.

Putinova retorika je eksplozivna, navodi BBC, napominjući da ruski predsednik, međutim, obično ne reaguje tako brzo na napade na Rusiju i njen narod.

BBC podseća da je posle bombaškog napada, u decembru 2013. godine u Volgogradu kada je poginulo 30 osoba, Putin čekao dva dana i tek onda "prekinuo tišinu", ističući da će "teroristi biti uništeni".

Slično je reagovao i posle obaranja ruskog putničkog aviona iznad Egipta, kada su 224 osobe poginule. Tragedija se dogodila 31. oktobra, a Putin se oglasio tek 2. novembra kada je u televizijskom obraćanju izrazio saučešće porodicama žrtava. 

Mnogi korisnici društvenih mreža kritikovali su takvo ponašanje ruskog predsednika, a neki su komentarisali da je "minut ćutanja ruskog predsednika trajao je više od jednog dana".

Na samitu G20 u Turskoj, 16. novembra, kada su novinari pitali Putina da prokomentariše istragu o toj tragediji, on je odgovorio da je previše rano za donošenje zaključaka, a tom prilikom izgledao je smireno i opušteno, piše BBC. Ipak, nekoliko časova kasnije, na kasnom večernjem sastanku sa zvaničnicima službe bezbednosti u Kremlju, kada je i potvrđen uzrok tragedije, njegovo ponašanje se iz korena promenilo.

Gledajući direktno u kameru, praveći pauze i uz povremene uzdahe, Putin je saopštio da će kriminalci, koji su izveli napad, biti uhvaćeni i kažnjeni. Kremlj je tada saopštio da je njegov govor bio snimljen kasno u noć 16. novembra, ali je objavljen na kanalu "Rusija 24" tek narednog jutra u 11 sati.

2024 © - Vesti online