Petak 27.11.2015.
15:43
rs.sputniknews.com

"Turski lovci spremili zasedu za Su-24"

Reuters
Turski lovac u akciji: Obaranje ruskog Suhoja ipak nije bilo slučajno?

- Rezultati objektivne kontrole radara Sirije potvrđuju boravak u vazduhu dva F-16 u zoni dežurstva od 9.11 minuta do 10.26 - sat i 15 minuta na visini od 2,4 hiljade metara, što govori o ranije planiranoj akciji i spremnosti lovaca da napadaju iz zasede u vazduhu na teritorijom Turske - rekao je Bondarjov.

On je naveo da za let F-16 iz vazdušne baze Dijarbakir sa položaja dežurstva na zemlji do mesta ispaljivanja rakete treba 46 minuta - 15 minuta je potrebno za pripremu i poletanje aviona, a još 31 minut za put do mesta lansiranja rakete.

- Na takav način, presretanje aviona Su-24M iz položaja dežurstva na zemlji sa aerodroma Dijarbakir je nemoguće, jer je potrebno veće vreme od minimalnog vremena za napad na cilj - 12 minuta. Turski lovci su postavili zasedu na nebu za ruski Su-24, to je bila ranije planirana akcija - izjavio je novinarima Bondarjov.

Kako je dodao general, posada ruskog bombardera Su-24M nalazila se najmanje 5,5 kilometara od turske granice, odmah nakon napada na militante u Siriji. Prema njegovim rečima, ruski piloti nisu dobili nikakva upozorenja od strane turskih pilota. Kako kaže, turski avion je u vazdušnom prostoru Sirije proveo 40 sekundi, ulazeći dva kilometra u dubinu.

- Prema podacima kontrole, turski avion se u sirijskom vazdušnom prostoru zadržao 40 sekundi, dva kilometara u dubini njene teritorije, leteći brzinom od 810 km/h -  rekao je on, dodajući da je, nakon što se približio ruskom avionu na udaljenosti 5-7 kilometara, što dokazuje da je F-16 bio u sirijskom vazdušnom prostoru, turski avion naglo skrenuo na desno i nestao sa radara, istakao je komandant.

Ispaljivanje rakete je, prema njegovim rečima, potvrdila posada drugog ruskog Su-24.

- Posada je primetila beli dim i prijavila ga - istakao je on.

Turci prekršili sve međunarodne zakone

Prema rečima Bondarjova, tursko vojno rukovodstvo je narušilo sve međunarodne zakone o odbrani državne granice. On je, takođe, skrenuo pažnju na to da posle tragedije turska strana nije uputila izvinjenje, niti je ponudila pomoć u traganju za pilotima i njihovom spasavanju.

- Rukovodstvo ruske avijacije je posle potpisivanja memoranduma o razumevanju između ministarstava odbrane Rusije i Amerike, koja predvodi koalicione snage, 23. oktobra 2015. godine, dosledno ispunjavalo mere radi sprečavanja incidenata između vazduhoplovnih snaga Ministarstva odbrane Rusije i zemalja koalicije koje učestvuju u operaciji.  Zbog toga izjave raznih zvaničnika Turske da nisu znali kome pripada avion izazivaju nedoumicu. - naveo je Bondarjov.

2022 © - Vesti online