Petak 27.11.2015.
12:47
Tanjug

"Zapad nije spreman za koaliciju s Rusijom"

Reuters
Moskva otvorena za saradnju, ali Zapad nije spreman

- U ovom trenutku, nažalost, naši partneri nisu spremni da rade u formatu jedinstvene koalicije - rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi AFP.

On je, međutim, napomenuo da Rusija ostaje otvorena za saradnju "u bilo kom formatu za koji bi njeni partneri bili spremni".

Nakon što su džihadisti u Parizu pre dve nedelje ubili 130 ljudi, u napadima za koje je odgovornost preuzela Islamska država, Oland je juče otputovao u Moskvu u nadi da će pojačati globalne napore u cilju suzbijanja ID.

Putin i Oland su se saglasili da koordinišu napade i dele informacije, što je najkonkretniji znak napretka u "diplomatskom maratonu" koji francuski predsednik vodi, a koji uključuje i razgovore sa liderima SAD, Nemačke, Britanije i Italije.

Međutim, ideja o jedinstvenoj koaliciji protiv ID koja bi obuhvatila zapadne sile i Rusiju nije se konkretizovala, pošto je američki predsednik Barak Obama, kako mediji navode, dao "hladan odgovor" na Olandov predlog.

Putin je pozvao globalne sile da se ujedine u borbi protiv džihadista u septembru tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN, neposredno pre nego što je Rusija otpočela svoju vazdušnu kampanju u Siriji, podseća francuska agencija.

Odvojeno, koalicija na čelu sa SAD, u kojoj je i Francuska, počela je da izvodi vazdušne udare na mete IS u Siriji, još pre godinu dana.

2024 © - Vesti online