Petak 27.11.2015.
12:31
rs.sputniknews.com

Sirijski ministar objasnio: Evo zbog čega je oboren Su-24

Reuters
Turci su ruski avion oborili iznad Sirije: Suhoj u plamenu

Turski F-16 oborio je ruski avion kao odgovor na uništavanje stotina tankera koje su militanti terorističke organizacije Islamska država slali iz Sirije u Tursku. Svu naftu je kupovala naftna kompanija sina predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, saopštio je sirijski ministar informisanja Omran el Zubi.

- Sva nafta je isporučivana kompaniji koja pripada sinu Redžepa Erdogana. U vezi sa tim, Turska je postala zabrinuta kada je Rusija počela da gađa infrastrukturu Islamske države i kada je uništila više od 500 tankera sa naftom. To je jako iznerviralo Erdogana i njegovo društvo. On ne izvozi samo naftu nego i pšenicu i umetnička dela - rekao je ministar.

Govoreći o verziji Ankare, da je Su-24 oboren zbog kršenja vazdušnog prostora zemlje, El Zubi je rekao:

- Napad na avion u sirijskom vazdušnom prostoru, bez upozorenja, kako je saopštio preživeli ruski pilot, potvrđuje još jednom da Turska laže. U početku su rekli da su poslali 10 upozorenja, a zatim saopštili da se avion nalazio iznad teritorije Turske 17 sekundi. Nemoguće je poslati 10 upozorenja za 17 sekundi - to tehnički nikako nije moguće.

2024 © - Vesti online