Petak 27.11.2015.
12:15
Tanjug

Nesložni Srbi u Hrvatskoj: Jedni hoće sa Karamarkom, drugi sa Milanovićem

A. Čukić
Pupovac ne trpi pritiske

Dan nakon što su kod predsednice Kolinde Grabar Kitarović održane konsultacije sa svim šefovima parlamentarnih stranaka u HDZ vlada optimizam, ali i zavet ćutanja o kakvom se ključnom preokretu radi.

Pozivajući se na neimenovanog sagovornika iz te koalicije, zagrebački “Jutarnji list” piše da su propali planovi lidera SDP-a i aktuelnog premijera Zorana Milanovića da na svoju stranu zadobije zastupnike manjina.

- Verovatno je danas Milanović doživeo šok kad je neposredno pre dolaska kod predsednice čuo da SDSS-ov zastupnik Mirko Rašković, za razliku od potpredsednika te stranke Milorada Pupovca, ne želi da da podršku levoj koaliciji - tvrdi izvor lista.

Karamarko sumnja na SDSS

Predstavnici Srba u Hrvatskoj, Milorad Pupovac i Mirko Rašković pojavili su se na jučerašnjim konsultacijama kod Kolinde - odvojeno.

Pupovac je izjavio da nije znao da Rašković dolazi na konsultacije i napomenuo da je on za razgovor sa hrvatskom predsednicom imao saglasnost svih zastupnika srpske manjine.

- SDSS i rukvodstvo nemaju dilemu oko odluka koje donose - rekao je Pupovac, a na pitanje novinara otkud onda današnje sumnje lidera HDZ Tomislava Karamarka da SDSS nije složan, Pupovac odgovara:

- Ako Karamarko zna nešto više, što ja kao predstavnik stranke ne znam, onda to pitajte njega. Ja o njegovoj stranci ne znam ništa što ne treba da znam.

Mirko Rašković tražio je od Kabineta predsednice da na konsultacije dođe sam, pa ga je Grabar Kitarović primila i s njime odvojeno razgovarala.

Pupovac ne dopušta pritisak

Pupovac je novinarima rekao da izabrani zastupnici SDSS-a, u prvom krugu konsultacija, podržavaju koaliciju "Hrvatska raste" i mandatara Zorana Milanovića, a na pitanje novinara kako komentariše kritike iz Karamarkove Domoljubne koalicije da manjine ne bi trebalo da se opredele "ovako rano", odgovorio je da je u razgovoru s predsednicom rekao "da neće dopustiti nikakve pritiske i pretnje i ograničavanje mandata izabranih zastupnika, SDSS-a niti bilo koje političke grupacije".

- Predsednici sam rekao da nikakva prisila, nikakve javne polupretnje i nikakvi pokušaj pretnji ogrančavanja mandata zastupnika nacionalnih manjina u pogledu njhovog političkog izbora nisu u skladu s Ustavom i nisu u skladu s najboljom političkom praksom koju je Hrvatska imala - rekao je Pupovac.

Podsetio je pritom na podršku koju je SDSS dao HDZ-u 2003. i 2011. te kazao kako ih niko na to nije prisiljavao.

- To je bila stvar naše političke procene i izbora - dodao je.

2024 © - Vesti online