Petak 27.11.2015.
04:13
Đ. Barović - Vesti

Spaliće vas plamen rata!

Reuters
Pretnje celom svetu: Teroristi Islamske države žele da zapale i Balkan

U maniru američkih TV spotova, Islamska država se pohvalila da je u ovom trenutku njena država veća od Britanije, osam puta od Belgije i čak 30 puta od Katara. Iako je najveći deo poruke bio usmeren Americi, zemljama, u koje je svrstana i Srbija, poručeno je da će ih "spaliti plamen rata".

- Naš saveznik je najveći. On je Alah i sva slava ide njemu - navodi se u ovom alarmantnom spotu.

Za sagovornike "Vesti", stručnjake iz oblasti bezbednosti, zemlje regiona ovo upozorenje treba da shvate ozbiljno, posebno što je sve više pripadnika Islamske države upravo sa prostora Balkana.

Međunarodni ekspert za terorizma i profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović kaže da nije tajna da je Islamska država u svojim planovima o proširenju delovanja predvidela niz oblasti, među kojima je i Balkan.

- Iako Srbija ne pripada grupi onih država koje je ID apostrofirala kao glavne ciljeve, očigledno je da nisu zaboravili građanski rat na prostoru bivše SFRJ, kao i da smo hrišćanska zemlja. Otuda smo zaista moguća meta, ali ne i kao primarni cilj Islamske države, kao moguća adresa za neki budući veći, organizovani teroristički napad. Na našim prostorima će ti napadi biti u rangu pojedinačnih pokušaja i incidenata. Ali, moramo biti svesni da apsolutna sigurnost ne postoji i da svaka zemlja na svetu može biti ugrožena od strane terorista. Na nama je da što više umanjimo tu opasnost prevencijom i drugim merama - zaključuje Simeunović.

Darko Trifunović, profesor Fakulteta bezbednosti i sekretar Instituta za bezbednosne studije Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, kaže da ovo nije prvi put da je Srbija stavljena na "spisak neprijateljskih zemalja", ali da je mnogo veći problem što naše službe sve teže prepoznaju ključne probleme zbog nekompetentnosti ljudi.

- Srbiji je prećeno od Plana 4.000, preko Al Kaida 20-20, pa izjava Bin Ladena, Zavahirija... Ali, ključni problem je u tome što bezbednosne službe nemaju stručnjake koji mogu da prepoznaju realnu opasnost. Naše bezbednjake školuju politikolozi, a to je isto kao kada biste sociolozima dali da uče hirurge. Nažalost, naša zemlja ne koristi stručnjake koji umeju da naprave bezbednosne procene, pa se uvek suočavamo sa posledicom, a ne rešavamo problem - ističe Trifunović i kao primer navodi podatak da se poslednjih 20 godina kroz raznorazne škole i kampove muslimanska deca indoktriniraju vehabizmom.

Hrvatski "gresi" ubistvo mudžahedina

Mada je za mnoge bilo iznenađenje zbog čega se na spisku ID našla i Hrvatska, Darko Trifunović kaže da razlog nije samo njeno angažovanje u okviru NATO-a na Bliskom istoku.
- Džihadisti žive u prošlosti koja za njih ima veliku važnost, a ne zaboravimo da su upravo hrvatske snage u Bosni, 1995. godine, likvidirale duhovnog lidera odreda El mudžahedin - podseća Trifunović.

- Sada vidimo te mlade ljude kako se bore za Islamsku državu, a ne zna se da li je to gore ili koju će katastrofu napraviti po povratku - dodaje on.

Prema njegovim rečima, prostor Balkana se suočava i sa narastajućim brojem najveće pretnje po stabilnost svake zemlje - "treniranih" boraca za "urbane, gerilske uslove ratovanja". No, i ovaj problem se, tvrdi Trifunović, gura pod tepih.

- Svi se bave vehabijskim selima u Bosni, kojih je 12, ali preko kojih se najmanje vrši vojna obuka za gerilsku gradsku borbu. Ona se odvija u velikim gradovima Federacije i to na mestima koja će zapanjiti nekog ko nije u ovoj problematici. Postoje snimci obuke u fiskulturnim salama osnovnih škola, teretanama, fudbalskim klubovima, ali i legalnim streljanama - naglašava Trifunović i podseća da se po istom "modelu" kao u Bosni, stvari danas odvijaju na Kosovu.

Muslimani treba da nas brane

Zoran Dragišić i Darko Trifunović kažu da je ključ borbe protiv radikalnog islamizma na prostoru Srbije u procesu deradikalizacije.
- O tome kao papagaji pričamo već pet godina, ali još nas niko od nadležnih službi ili ljudi iz vrha vlasti nije pozvao da mu detaljno objasnimo šta mislimo. Osnovni stub odbrane Srbije od radikalnog islamizma moraju da budu muslimani iz ove države, a ne da ih proizvodimo u glavni faktor bezbednosnog rizika. To je dug, ali izvodljiv proces. Zbog čega muslimani nisu paradirali u uniformama u Crnoj Gori, već su među prvima dali podršku režimu Mila Đukanovića - objašnjavaju ovi stručnjaci.

Njegov kolega sa Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić duhovito primećuje da bi Islamskoj državi, posle "video pretnje", trebalo poručiti da nam "ne šalju" svoje ratnike jer ih prostor Balkana već ima dovoljno. Ovaj profesor zapaža još jedan bezbednosni problem.

Balkanska brigada

Zoran Dragišić kaže da u okviru Islamske države već postoji Balkanska brigada.
- Niko sa sigurnošću ne zna koliko ta jedinica broji ljudi, ali bez sumnje ih nije manje od 1.000. Reč je o muslimana iz BiH, Kosova, Crne Gore, Makedonije, Albanije - objašnjava Dragišić.

- Nema sumnje da je sve više vojnika ID s prostora Balkana, posebno iz Bosne i s Kosova, ali reč je uglavnom o mladima koji su ili rođeni ili već duže vreme žive na Zapadu. Otuda je najveći broj dobrovoljaca iz Austrije i Nemačke - kaže Dragišić.

 

2024 © - Vesti online