Četvrtak 26.11.2015.
14:00
rs.sputniknews.com

Erdogan o obaranju aviona: Turska će ponovo postupiti isto

Reuters
Nimalo ohrabrujuća retorika turskog predsednika: Redžep Tajip Erdogan

- Mislim da, ako neko treba da se izvini, to nismo mi. Treba se izviniti onima koji krše naš vazdušni prostor. Naši piloti i oružane snage su samo izvršavali svoje obaveze koje su se sastojale od toga da odgovore na kršenje vazdušnog prostora Ako se danas dogodi isto takvo kršenje naših vazdušnih granica, mi ćemo dati isti takav odgovor - rekao je on.

Moskva i Ankara našle su se u žestokom klinču, nakon što je Turska oborila ruski avion Su-24 u Siriji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ovaj napad okarakterisao kao "nož u leđa Rusiji od saučesnika terorista" i upozorio je da će obaranje ruskog aviona imati ozbiljne posledice po rusko-turske odnose.

- Turska smatra Rusiju strateškim partnerom i uznemirena je njenom reakcijom na incident sa Su-24 - rekao je Erdogan.

Turski predsednik je dodao da će nastaviti da podržava sirijske "umerene pobunjenike" i Turkmene, koji se bore protiv snaga predsednika Bašara al Asada.

Erdogan se osvrnuo i na optužbe da Turska kupuje naftu od Islamske države, te da na taj način podržava teroriste, ističući da su te tvrdnje neosnovane.

- Optužuju nas da kupujemo naftu od Islamske države, te tvrdnje su nisu tačne. Svi znaju odakle nabavljamo energetske resurse: najvećim delom od Rusije, zatim iz Irana, Azerbejdžana i severnog Iraka. Oni koji nas optužuju da sarađujemo sa ID, neka to i dokažu. Ukoliko tražite stvarne finansijere ove ekstremističke organizacije, onda obratite pažnju na Asada i one koji ga podržavaju - rekao je turski predsednik.

2024 © - Vesti online