Četvrtak 26.11.2015.
12:30
S. Ban

Pećine koje svetle

wikimedia.org/Karora
 

Naime, Maori su pećine čuvali od belaca sve dok ih jedan poglavica nije pokazao istraživaču Fredu Melkeu 1887. godine. Nakon toga, Svetleće pećine su postale turistička atrakcija jer poseduju jedinstvenu vrstu mušica koje su utočište pronašle baš u ovom podzemnom prolazu.

Naime, region Vaitoma je prepun pećina, ali samo u dve živi insekt Araćnocampa luminosa, insekt kome odgovara ustajao vazduh, temperatura i nedostatak promaje u ovim prostorima. Svaka jedinka ovog insekta proizvodi lepljive trake, slično pauku.

Raj za speleologe

Pećinski sistem je star više od dva miliona godina i predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija na Novom Zelandu. Neke od pećina nisu otvorene za turiste i posećuju ih samo speleolozi i ljubitelji ekstremnih sportova.

Trake su dužine između 30 i 40 centimetara, na njima se nalazi različiti broj čvorića koji reflektuju svetlost, na sličan način kao i svici. Ovi insekti su veličine komarca, a hrane se drugim insektima koje uhvate u svoje mreže. U slučaju da hrane nema, hrane se sopstvenim larvama. Unutrašnjost ovih pećina podseća na zvezdano nebo.

Boja koju reflektuju ovi insekti je električnoplava, međutim, ako ih napadne pećinska gljivica parazit, larve mušice emituju snežnobelu svetlost. Mešavina ove dve boje čini čudesni prizor koji je već decenijama jedna od glavnih turističkih atrakcija u ovom regionu.



 

2024 © - Vesti online