Sreda 25.11.2015.
19:49
Srna

"Srebrenica 'zavesa' za skrivanje zločina nad Srbima"

Reuters
Istrajava na suđenjima uprkos bolesti: Ratko Mladić
Reuters

Umešani Alija i Klinton

Ocenjujući da je ovaj zločin na kraju rata najmanje trebao političkom i vojnom rukovodstvu Srba, Kovač je potvrdio da su u planiranje pada enklave i premeštanja stanovništva bili umešani tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović i tadašnji američki predsednik Bil Klinton. - Oni nisu bili umešani u planiranje zločina, nego u planiranje napuštanja Srebrenice", precizirao je on.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Kovač je odgovornost za taj zločin pripisao stranim obaveštajnim službama, paravojskama i plaćenicima, ali je potvrdio da su bili umešani i bezbednosni oficiri Vojske Republike Srpske, koje je Tribunal već osudio zbog dešavanja u Srebrenici. 
 
U izveštaju, koji je odbrana uvela u dokaze, general Kovač je ocenio da je masakr u Srebrenici u julu 1995. predstavljao "medijsku zavesu iza koje se prikrivalo etničko čišćenje i genocid nad Srbima iz Kninske krajine i zapadne Bosne, tokom operacije 'Oluja' u avgustu 1995. godine".
 
Na insistiranje tužioca Pitera Makloskog da kaže ko je isplanirao zločin u Srebrenici, ako nisu srpski lideri, Kovač nije konkretno odgovorio, prenose beogradski mediji.
 
On je sugerisao je da je iza tog zločina "verovatno" stajao "deo obaveštajnih službi dela međunarodne zajednice" preko "uticaja" na muslimanske i srpske lidere koji su donosili "neracionalne odluke", kakva je bila odluka Srba da uđu u Srebrenicu.

Kovač je ocenio da general Mladić ne snosi komandnu odgovornost za ovaj zločin, koji je se "dogodio prema planu nekog drugog", a počinili su ga "plaćenici" i "paravojne formacije iz Podrinja, verovatno u koordinaciji sa nekim bezbednosnim oficirima i spoljnim faktorom".
 

2024 © - Vesti online