Sreda 25.11.2015.
17:50 >> 18:18h
Vestionline, Agencije

Lavrov i Keri stižu u Beograd

Fonet/AP
Reuters/Pool
Srešće se ponovo u Beogradu

O pripremama za dolazak Lavrova u srpsku prestonicu u sredu su u Beogradu razgovarali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Dačić je u sredu razgovarao i sa američkim ambasadorom Majklom Kirbijem koji je potvrdio da će Keri učestvovati na ministarskom sastanku OEBS-a, saopštilo je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Fokus sastanka zajednička borba protiv islamista

Tanjug

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini saopštila je u sredu da se sa Lavrovim dogovorila da iduće sedmice u Beogradu u okviru ministarskog zasedanja OEBS-a razmotre napore za objedinjavanje bitke protiv "Islamske države" Iraka i Sirije.

Mogerinijeva je Lavrovu izrazila saučešće zbog ubistva ruskog pilota u Siriji, nadomak turske granice, i naglasila "važnost ujedinjavanja snaga za bitku protiv 'Islamske države' Iraka i Sirije i usaglašavanje napora sa tim ciljem". 
 
U saopštenju iz njenog kabineta se navodi da su se u telefonskom razgovoru "Mogerinijeva i Lavrov saglasili da je neophodno očuvati diplomatske kanale za sirijsku krizu, postavljene u Beču", na sastancima šefova diplomatija ključnih svetskih zemalja angažovanih u Siriji i predstavnika UN.

Mogerinijeva i Lavrov saglasili su se i da nastave da deluju u skladu sa rokovima utvrđenim na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji, što bi predstavljalo najefikasniju osnovu za nanošenje poraza "Islamskoj državi" Iraka i Sirije. 

Ministarski savet OEBS-a biće održan 3. i 4. decembra u Beogradu.

2024 © - Vesti online