Sreda 25.11.2015.
15:01
Tanjug, Vestionline

Poljska se plaši Rusije

Reuters
Rusko oružje je previše blizu Poljskoj i ona zato traži veću zaštitu od NATO-a

Novi ministar spoljnih poslova Poljske, iz redova desnice, Vitold Vaščikovski rekao je u intervjuu za dnevnik "Gazeta Viborča" da taj sporazum mora da bude odbačen, jer "izaziva nejednakost" između novih i starih članica NATO.

U dokumentu iz 1997. se navodi da stare članice NATO "nemaju nikavu nameru, plan i razlog da rasporede nuklearno oružje na teritoriji novih članica", poput Poljske, preneo je AFP.

Rusija je u više navrata isticala da ova odredba sporazuma takođe isključuje stalne baze i raspoređivanje vojnika.

Vaščikovski je kazao da je sporazum "politički po karakteru, da nije pravno obavezujući i da je sklopljen u drugom međunarodnom kontekstu".

- NATO ne može da ima dva nivoa bezbednosti, jedan za Zapadnu Evropu sa američkim vojnicima, vojnim bazama i odbrambenim instalacijama i drugi za Poljsku, bez tih elemenata. Zahtevamo jednak nivo bezbednosti između novih i starih članica NATO. Poljska je sused Rusije i zato govorimo o ovome - istakao je Vaščikovski.

Šef poljske diplomatije je ukazao na snažne ekonomske odnose koje Poljska ima sa glavnim trgovinskim partnerom u Evropskoj uniji, Nemačkom, ali je dodao da postoje razilaženja, posebno po bezbednosnim pitanjima.

- Nemci misle da bi ovo (odbacivanje sporazuma iz 1997.) dovelo do tenzija sa Rusijom. Mi pitamo: za čiju sigurnost ste više zabrinuti? Države koja je vaš saveznik u NATO i EU ili države koja nije članica, koja je uključena u svoj treći rat: sa Gruzijom, Ukrajinom i sad sa Sirijom - poručio je Vaščikovski.

2024 © - Vesti online