Sreda 25.11.2015.
12:44
sputniknews.com, Vestionline

Erdogan 2012: Mala povreda vazdušnog prostora nije razlog za napad!

Reuters
Tetreb povredio vazdušni prostor Redžepa Tajipa Erdogana prilikom nedavnog otvaranja jedne džamije. Nije poznato da li je zbog ovog incidenta tetreb raketiran, ili ipak ostavljen da leti turskim nebom

Ipak, tri godine kasnije, Erdogan se nije pridržavao tog stava. Turci su oborili ruski Su-24, a još se i ne zna da li je taj avion uopšte i ulazio u turski vazdušni prostor. Prema njihovoj računici, “suhoj” je proveo 17 sekundi na turskom nebu, što je, očito, predstavljalo veliku povredu vazdušnog prostora i, još očitije, dugotrajnu povredu granica, zar ne?

Sa druge strane, Rusi čak tvrde, a objavili su i satelitske snimke, da njihov Su-24 nije ni ulazio u vazdušni prostor Turske.

Problem "17 sekundi" već je okarakterisan kao "nerealan" - Turci su, naime, u pismu upućenom Ujedinjenim nacijama, istakli kako je ruski avion proveo 17 sekundi u turskom vazdušnom prostoru, i povredio ga u dužini od 1,15 milja (što je oko 1,84 kilometra). To bi značilo da je Su-24 leteo brzinom od oko 250 milja (oko 400 km) na sat, što je nerealno.

No, ako uzmemo u obzir da je “17 sekundi” tačan podatak, to ne menja činjenicu da je Erdogan malo povredio granicu svoje logike iz 2012... Ako tome dodamo i da je samo dan posle napada na Su-24 izjavio da Turci nisu u trenutku napada znali da je reč o ruskom vojnom avionu... Stvarno je mnogo da čovek sam sebe tako “zakopava”. Ali, manimo se njega, ginu ljudi koji se bore protiv terorizma, a ubija ih - Turska, pri tome članica NATO-a. E to je problem.

2024 © - Vesti online