Utorak 24.11.2015.
19:51
Tanjug, Srna

NATO poziva na mir, ali štiti Tursku

Reuters
Zabrinjava kad NATO pziva na mir

- Kao što smo više puta istakli, solidarni smo sa Turskom i podržavamo njen teritorijalni integritet - rekao je Stoltenberg nakon hitnog sastanka svih 28 članica NATO, sazvanog na zahtev Turske, prenela je agencija AFP.

 - Očekujem nastavak kontakata između Ankare i Moskve i pozivam na mir i deeskalaciju. Diplomatija i deeskalacija su važni za razrešenje ove situacije - istakao je šef NATO.

Turska je u utorak ujutru  oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Zabrinuti zbog postupka Turske

Diplomate prisutne na tom sastanku rekle su Rojtersu da niko od 28 članica NATO nije branio postupke Rusije, ali su mnogi izrazili zabrinutost da Turska nije ispratila ruski borbeni avion iz svog vazdušnog prostora.

- Postoje i drugi načini delovanja kada se radi o ovakvim incidentima - rekao je jedan neimenovani diplomata.

Turski predsjednik Tajip Erdogan branio je u utorak pravo Turske da štiti svoje granice nakon obaranja ruskog aviona, što je incident koji je "Turska pokušala da izbegne".

- Uprkos 10 upozorenja za pet minuta, jer se avion približavao našoj granici, on je i dalje kršio naš vazdušni prostor. Avion je oboren intervencijom naših aviona F-16 - rekao je Erdogan u Ankari.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da suspenduje sve vojne kontakte sa Turskom, prenio je Interfaks.

2024 © - Vesti online