Utorak 24.11.2015.
14:10 >> 16:29h
Agencije, Vestionline

Putin: Zabili su nam nož u leđa saučesnici terorista!

- Obaranje našeg aviona je zabadanje noža u leđa od strane saučesnika terorista - jasno je rekao glavnokomandujući Vojske Rusije. 

- Avion je bio u operaciji protiv Islamske države i nalazio na teritoriji Sirije, na udaljenosti od četiri kilometra od turske granice. Ruski piloti i avion nisu bili pretnja Turskoj. Ovaj događaj će prouzrokovati ozbiljne posledice u odnosima Rusije i Turske. Umesto da je Ankara ostvarila momentalni kontakt sa nama, sve što znamo je da je obavestila svoje NATO saveznike - rekao je Putin i naglasio da je ruski avion oborio turski lovac F-16 raketom "vazduh-vazduh".

Kako prenosi Rojters, Putin je rekao da se Turska ponaša kao da je Rusija sama oborila sopstveni avion.

Sledi diplomatski vatromet

Tursko obaranje ruskog vojnog aviona u blizini granice sa Sirijom jeste vrsta incidenta od kakve su mnogi strepeli otkako je Rusija otpočela vazdušne operacije u Siriji, te se sada može očekivati pravi "diplomatski vatromet", upozorava Bi-Bi-Si.

Podsetio je da se Rusija odnosila prema Turskoj "ne samo kao prema susedu, već kao prema prijateljskoj državi".

- Ne znam kome je ovo trebalo, nama nije - dodao je ruski predsednik.

Naglasio je da velike količine nafte od pobunjenika u Siriji idu u Tursku.

Ovo je prvi put da je jedna članica NATO od 50-tih godina prošlog veka oborila ruski ili sovjetski avion, navodi Rojters. Ovaj incident se dogodio svega mesec dana nakon što je turski avion oborio bespilotnu letelicu koja je povredila vazdušni prostor Turske pri preletu iz Sirije. 

Saopšteno je da dron pripada ruskoj vojsci, ali je ona uzvratila rečima da su sve njene letelice bezbedno vraćene u vazdušnu bazu. 

2024 © - Vesti online