Utorak 24.11.2015.
11:04
Tanjug

Ruski odgovor Kijevu: Generatori za Krim, Ukrajina bez uglja i gasa

Reuters
Građani Krima u mraku još od petka

- Angažovali smo se na dodatnom raspoređivanju dizel generatora na Krimu kako bi zadovoljili potrebe, naročito u onim selima gde ne postoji energetski sistem - izjavio je Novak za rusku radio stanicu Vesti FM, a prenosi agencija Tas.

Na teritoriji Krima uvedeno je vanredno stanje, pošto je bez električne energije ostalo oko 1,6 miliona potrošača. Krim u velikoj meri zavisi od ukrajinske struje, pošto čak 70 odsto električne energije poluostrvo dobija od Ukrajine.

Novak je rekao i da se izgradnja "energetskog mosta" kojim će biti povezana teritorija ruskog regiona Krasnodara sa Krimom odvija po planu.

- Sve tvrdnje da su se radovi odužili, potpuno su neutemeljene. Baš je suprotno, gradnja se odvija po planu koji smo dogovorili u projektnoj dokumentaciji - kazao je ministar, i dodao da će prva faza projekta izgradnje mosta koji će električnom energijom snabdevati Krim biti odobrena u decembru 2015. godine.

Novak je dodao i da bi Rusija mogla doneti odluku da obustavi isporuke uglja Ukrajini, što bi bila kontramera za energetsku blokadu Krima.

- Možda u ovoj situaciji, treba da preduzmemo relevantnu odluku o okončanju isporuka uglja naših komercijalnih organizacija snabdevaju ugaljem ukrajinske elektrane", izjavio je on, navodi Tas.

Premijer Krima Sergej Aksjonov je rekao danas da je veliki broj naseljenih područja na Krimu i dalje bez struje.

- Nažalost, imamo veliki broj naseljenih mesta gde se struja uopšte ne isporučuje, a  posebno je za žaljenje to što službenici zaduženi za rešavanje problema nestanka struje nisu ispunili svoje zadatke - kazao je Aksjonov na sastanku kabineta, prenosi Tas.

Ministar Novak je takođe najavio da će zvanična Moskva danas ili sutra obustaviti isporuke gasa Ukrajini zbog neplaćenih računa.

Rusija je pre manje od dva meseca obnovila isporuke Kijevu, nakon što su dve zemlje potpisale ugovor o obezbeđivanju isporuka do marta naredne godine, prenosi agencija AP.
Ukrajina je od tada, prema rečima Novaka, samo jednom imala avansnu uplatu za gas, zbog čega će Moskva, kako je rekao, "danas ili sutra" obustaviti isporuke.

2024 © - Vesti online