Utorak 24.11.2015.
09:35
rs.sputniknews.com, Srna, Tanjug

VIDEO: Turci oborili ruski avion nad Sirijom

Twitter/CNNTURK_ENG
Avion u plamenu: Turci oborili ruski vojni avion

Kako su saopštili Rusi, avion se nalazio na visini od 6.000 metara. Ministarstvo je saopštilo da su piloti uspeli da se katapultiraju.

- U toku je istraga o okolnostima pada ruskog aviona. Ministarstvo odbrane tvrdi da je avion sve vreme bio u vazdušnom prostoru Sirije. Objektivni kontrolni podaci to potvrđuju - navodi se u saopštenju.

Odmah po obaranju aviona, turski premijer Ahmet Davutoglu razgovarao je sa načelnikom Generalštaba turske vojske i ministrom spoljnih poslova o razvoju događaja na granici sa Sirijom, saopšteno je iz Davutogluovog kabineta, a prenosi Rojters.

On je, takođe, naložio Ministarstvu spoljnih poslova da se konsultuje sa NATO, UN i relevantnim zemljama u vezi sa razvojem situacije na sirijskoj granici.

Neimenovani turski vojni zvaničnik je rekao u utorak ujutru da su turski avioni F16 oborili mlaznjak i napomenuo da se za sada ne zna kojoj zemlji pripada taj avion te da se radi na utvrđivanju tih činjenica, prenele su svetske agencije. Vojni izvori navode i da je avion bio upozoren 10 puta u roku od pet minuta pre nego što je oboren.

Avion je eksplodirao u vazduhu i u plamenu pao na planinu Turkmen na sirijskoj strani granice, javile su televizije CNN Turk i NTV. Na snimku kojie je objavila agencija Anadolija vidi se kako se dva pilota padobranom spuštaju iz oborenog aviona.

Kineska novinska agencija Sinhua javila je da se srušio ruski vojni avion, a kako javlja televizija "Haberturk", pozivajući se na svoje izvore, avion je proizveden u Rusiji.

2024 © - Vesti online