Utorak 24.11.2015.
07:45
M. O. - Vesti

Napad na generala nije terorizam!

General Anto Jeleč

Podsetimo, 20. novembra, na dan žalosti u BiH zbog svirepog ubistva vojnika Nedeljka Radića i Armina Salkića u kasarni Rajlovac kod Sarajeva, na službeno vozilo generala Jeleče, bačena je eksplozivna naprava. Ni on niti bilo ko iz njegove pratnje nije povređen, a već u subotu je utvrđeno da je topovski udar iz svog vozila u pokretu izbacio Zlatko Humo (24), zaposlen u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH!

Činjenica da je tajni agent bacio topovski udar na generala Oružanih snaga BiH, međutim, nije bila dovoljna da se i ovaj napad oceni kao terorizam, već je slučaj preuzelo lokalno kantonalno tužilaštvo i okvalifikovalo ga kao "izazivanje opšte opasnosti"!

- Reč je o izazivanje opšte opasnosti i nije bilo namere da se nečiji život ugrozi. Nije u pitanju terorizam - rekla je Maja Čišić, kantonalni tužilac u Mostaru.

Humo je priznao da je bacio napravu iz vozila u pokretu. Inače, reč je o sinu Esada Hume, koji je ranije bio šef tajne bošnjačke službe, zloglasnog AID-a.

Ovaj slučaj otvara pitanja na koja nadležni nemaju odgovore, a izostanak odgovora nameće sumnju da se ništa nije dogodilo slučajno! Pre svega, otkud jednom tajnom agentu ideja da, bez ikakve potrebe, baca topovske udare iz automobila u pokretu, i to na dan žalosti zbog ubijenih vojnika. Osim toga, previše je slučajno da se vozilo Zlatka Huma nađe upravo ispred službenog automobila generala Oružanih snaga BiH i to u tunelu u kojem su dva dana ranije prestale da rade sigurnosne kamere!

Krešić: Ovo nije šala

Mijo Krešić, zamenik ministra bezbednosti BiH, rekao je da očekuje preduzimanje hitnih mera protiv napadača na generala Jeleču, pogotovo ako je reč o ljudima koji su zaposleni u OBA BiH.
- Disciplinski postupak je najmanje što može da se sprovede. Očekujem da nadležno tužilaštvo uradi svoj deo posla i u to ne bih ulazio. Sve to se mora pod hitno uozbiljiti. Šala na takav način u današnjim uslovima ne može proći tek tako. To što je napravljeno nije dobro, jer se tako dodatno stvara atmosfera straha među ljudima - naglasio je Krešić.

2024 © - Vesti online