Utorak 24.11.2015.
08:33
M. Lj. - Vesti

Prevelik teret i za jače države

Reuters
Čiji su: Ekonomski migranti

Zabrinut je i direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović koji kaže da je Srbija u teškoj situaciji i da može, ako nastavi da ne propušta ekonomske migrante, imati problem zbog nepoštovanja zakona o azilu.

- Ako se suoče sa otporom, izbeglice će pokušati da prođu alternativnim putevima. Unapređuje se krijumčarenje, povećavaju se cene. Mislim da ovo neće zaustaviti ljude da odu na Zapad - kazao je Đurović za RTS. On je ubeđen da za migrante koji ne žele da ostanu u Srbiji ne postoji način da se vrate u zemlju porekla.

Sa njim se na izvestan način slaže zaštitnik građana Srbije Saša Janković:

Pravo na identitet

Koordinatorka UN i predstavnica UNDP-a u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano ocenila je da je Srbija bila jedna od retkih država koja je uradila pravu stvar pokušavši da registruje sve izbeglice koji prelaze granicu.
- Svaka osoba ima pravo na identitet. To su neke druge zemlje prenebregle - istakla je ona.

- Iako izbeglička kriza ima mnoge dimenzije, bezbednosnu, ekonomsku i, najznačajniju, ljudsku, ona ne može da se rešava podizanjem zidova - smatra Janković. On podseća da među onima koji dolaze u Evropu ima mnogo pripadnika ranjivih grupa, posebno žena, dece i osoba sa invaliditetom kojima smo, kako je istakao, dužni da pomognemo.

2024 © - Vesti online