Ponedeljak 23.11.2015.
18:15
Tanjug

Papa neće da slavi: Ma, kakav Božić ljudi, pa rat je!

Reuters
Sve je to šarada

- Blizu smo Božića. Biće tu svetla, zabave, ukrašenih drvaca, jaslica - sve okićeno - dok u svetu traje rat. Sve je to obična šarada. Svet nije shvatio put mira. Celi svet je u ratu. Rat može biti opravdan iz brojnih razloga, ali kada je celi svet u ratu, kao što je danas, onda nema opravdanja - kazao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Pritom je, objavio je hrvatski portal Danas.hr, papa upotrebio reč francuskog, tačnije provansalskog porekla, šarada, koja izvorno znači "duhovit razgovor", ali se najčešće koristi u smislu "zagonetke". U prenesenom značenju, u kojem ju je upotrebio i papa, šarada bi bila "zbivanje puno privida".

Umesto tog privida, kako se navodi, punog blještavila i slavlja, poglavar Katoličke crkve poziva na "saosećanje sa žrtvama terorističkih napada i ratova".

- Šta će ostati iza ovog rata usred kojeg smo sada - retorički se zapitao papa Franjo i istovremeno dao odgovor:

- Ruševine, hiljade dece bez obrazovanja, tolike nevine žrtve i puno novca u džepovima trgovaca oružjem.

Ovom porukom papa Franjo verovatno će (u)zbuniti mnoge, baš kao i svojevremeno tvrdnjom izrečenom u govoru na Papinskoj akademiji nauka da su teorija evolucije i teorija "Velikog praska" tačne te da "Bog nije mađioničar s čarobnim štapićem" kojom je uzdrmao teoriju kreacionizma prema kojoj je Bog odnosno vrhovno biće stvorilo svet.

Papa je, naime, pre godinu dana tvrdio da dve spomenute naučne teorije nisu u koliziji s postojanjem Stvoritelja već da ga upravo potvrđuju.

- Čitajući o stvaranju sveta u Knjizi postanka, reskiramo da Boga zamišljamo kao svemogućeg mađioničara s čarobnim štapićem. Ali, to nije tako - kazao je papa.
 

2024 © - Vesti online