Ponedeljak 23.11.2015.
03:45
B. Božin - Vesti

Ksavijer Najdu ne ide u Stokholm

youtube.com
Sporna superzvezda: Ksavijer Najdu

On je najpre odlukom programskog saveta Prvog programa državne televizije ARD bio izabran za nacionalnog predstavnika iduće godine u Švedskoj, da bi par dana kasnije isto telo saopštilo da povlači svoj predlog zbog žestokih protesta javnosti.

Tako je Nemačka doživela nov evrovizijski skandal, nakon što je prošle godine Andreas Kimert neposredno pošto je pobedio glasovima publike izjavio da ne želi da učestvuje na takmičenju u Beču, pa ga je zamenila drugoplasirana An Sofi.

Na internetu je pokrenuto više peticija protiv Najdua, pobunilo se više organizacija homoseksualaca, kao i pojedini političari. Osnovni razlog za osporavanja jednog od najboljih nemačkih muzičara jeste njegova politička orijentacija, koju neki smatraju antisemitskom i homofobičnom, iako ovaj umetnik kategorički odbacuje sve te optužbe.

Podrška i kritike

Brojni nemači umetnici ustali su u međuvremenu u odbranu Najdua. Najbolji nemački komičar Mihael Mitermajer je na Fejsbuku napisao: "Optužiti Ksavijera Najdua za homofobiju, rasizam i desni ekstremizam? Jeste li ikad bili na njegovom koncertu? Maloumna Nemačka tone u mržnju."
Glumac Til Švajger prosledio je tekst Mitermajera preko društvenih mreža i dodao da je potresen načinom na koji se postupa s jednim od najvećih nemačkih pevača.
Medijski ekspert SPD-a Martin Dorman nije hteo da komentariše odluku, ali je Najduov sporni nastup kod desnopopulista ocenio kao veoma iritirajući.

Najdu je poznat kao veliki vernik i mnoge njegove pesme imaju hrišćanske motive, a takođe se smatra da mu je bliža politička desnica nego centar. Posebno je sporan njegov prošlogodišnji nastup na demonstracijama koje je ispred Rajhstaga u Berlinu, na dan ujedinjenja Nemačke 3. oktobra, organizovao desničarski pokret poznat pod imenom Rajhsberger - "Građani Rajha".

Radi se o neformalnoj organizaciji koja smatra da Savezna Republika Nemačka zapravo ne postoji kao država, nego u formi preduzeća čiji rukovodioci ne vode računa o interesu naroda. Najdu je rekao da se na mitingu našao slučajno, ali mu mnogi još uvek nisu oprostili ono što je rekao. On je izrazio sumnju u oficijelnu verziju 11. spetembra, oštro kritikovao američko vojno prisustvo u Nemačkoj i stacioniranje atomskog oružja u Evropi, kao i izvođenje napada dronovima sa nemačke teritorije, iz vazduhoplovne baze Ramštajn.

Koordinator ARD-a Tomas Šrajber je na dve konferencije za štampu u roku od tri dana izneo potpuno različite stavove. Prvo je branio odluku te kuće rečima da je bilo poznato da Ksavijer Najdu polarizuje publiku, ali poruke mržnje koje se protiv njega pojavljuju na internetu nemaju nikakvu podlogu.

- Mi tvrdimo da se Ksavijer Najdu zalaže za toleranciju prema svakom načinu života koji postoji u ovoj republici - rekao je.

Posle je Šnajder izjavio da bi kritike mogle da nanesu ozbiljnu štetu Pesmi Evrovizije i da ARD povlači svoj predlog.

Nakon povlačenja kandidature, Najdu je izdao kratko saopštenje:

- Ova situacija neće umanjiti moju strast prema muzici, zalaganje za ljubav, slobodu, toleranciju i zajednički život.

Biografija

Ksavijer Najdu je rođen 1971. godine u Manhajmu kao sin južnoafričkih roditelja, gde i danas živi. Svoja prva muzička iskustva je imao u školskim i crkvenim horovima. Pored izvanredne solo-karijere za koju je nagrađivan najvišim nacionalnim i međunarodnim muzičkim priznanjima, više od pet miliona prodatih ploča, Najdu je i osnivač poznatog benda Sinovi Manhajma, jedan je od inicijatora i bivši docent manhajmske Pop-akademije, kao i učesnik u mnogim muzičkim projektima, između ostalog, bio je član žirija u popularnom kasting-šou Glas Nemačke. Još ranije zbog svojih stavova nazivan je hrišćanskim fundamentalistom, a nemački LGBT-savez ga je tužio, jer je u tekstu jedne svoje pesme izjednačio satanske rituale i pedofiliju sa homoseksualnošću.

2024 © - Vesti online