Ponedeljak 23.11.2015.
08:00
S. J. - Vesti

Rusi čiste Kavkaz

Tanjug/AP
Imaju čime da se brane: Rusko oružje

Najžešći ruski napadi


Rusija je izvela najžešće vazdušne udare na Islamsku državu u istočnoj Siriji otkako je rat počeo, pri čemu su ruski avioni imali više od 70 naleta u istočnoj provinciji Deir Ezor gde su pogodili i tri naftna polja. Veći deo te provincije drži ID. Rusija je počela bombardovanje u znak podrške predsedniku Asadu i saopštila da će ih pojačati posle obaranja ruskog aviona iznad Egipta.

- Prema preliminarnim informacijama, neutralisano je 10 ekstremista - saopštio je ruski Nacionalni antiteroristički komitet, dodajući da su svi oni bili članovi grupe koja se zaklela na lojalnost Islamskoj državi.

Ekstremisti su otvorili vatru na policajce i bacali granate nakon što su bili saterani u jedno manje šumovito područje u blizini grada Nalčik, u ruskoj republici Kabardino-Balkarija na severu Kavkaza, saopštio je Komitet i dodao da akcija i dalje traje.

Islamisti sa severa Kavkaza sve češće proglašavaju lojalnost Islamskoj državi, koja je u junu na tom području proglasila da uspostavlja lokalni ogranak.

Ruske vlasti istoremeno sprovode žestoku kampanju vazdušnih udara protiv Islamske države u Siriji i predlažu osnivanje široke globalne koalicije protiv džihadista, koju bi činili Rusija, Zapad i neke bliskoistočne zemlje.

Obama kuca na otvorena vrata


Američki predsednik Barak Obama poručio je juče da SAD i njihovi međunarodni partneri neće popustiti u borbi protiv Islamske države (ID) i upozorio da svet neće prihvatiti napade ekstremista na civile u Parizu i drugde kao "novonastalo normalno stanje".

Završavajući svoj devetodnevni obilazak Turske i Azije, Obama je takođe pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da se pridruži koaliciji na čelu sa SAD(?!), podsetivši da je ID optužena i za prošlomesečno obaranje ruskog putničkog aviona u kojem je ubijeno 224 ljudi.

- On (Putin) mora da goni ljude koji su ubili ruske državljane - istakao je Obama, pre nego što je iz Malezije krenuo za Vašington.

Samo Asad smeta SAD

Američki predsednik je posetio Filipine i Tursku, gde se sa Putinom nakratko sastao u Antaliji, na marginama međunarodnog samita. Iako je Rusija pojačala svoje vazdušne udare u Siriji, Obama je primetio da je Moskva fokusirala svoju pažnju na umerene pobunjenike koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Insistirajući da nasilje u Siriji ne može da bude zaustavljeno sve dok je Asad na vlasti, Obama je pozvao Rusiju na "strateško prilagođavanje" uz nametanje stava Vašingtona za okončanje podrške sirijskom predsedniku.

2024 © - Vesti online