Nedelja 22.11.2015.
21:33
A. Vučićević - Vesti

Imam bradu najlepšu u gradu

Ovu revoluciju simbola muškosti potvrdila je i manifestacija "Imam bradu najlepšu u gradu" u Mikserhausu u Beogradu, na kojoj je nedavno više od 200 Beograđana ponosno predstavilo svoje ukrase na licu.

Kako se ne bi osećale zapostavljeno, i dame su dobile svoju ulogu na ovoj muškom festivalu. U ulozi sudije, birale su najlepšeg bradonju, a osim toga mogle su da nabave interesantne poklone za nekog bradonju iz svoje okoline.

Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji muškarci su mogli da saznaju na koji način najbolje mogu da održavaju svoje brade i brkove, nabave najbolje proizvode za tu svrhu, a nekoliko beogradskih berbera je bilo tu za sve one koji su na licu mesta želeli da doteraju svoje brade.

Nekoliko odabranih di-džejeva upotpunilo je ovaj nesvakidašnji događaj dobrom muzikom.
Brada je bila aktuelna još u staroj Grčkoj. Muškarci su tada nosili talasastu kosu i brade koje su češljali i uvijali, a berberi veoma popularni. Umeće podšišavanja i oblikovanja brade je postalo uvaženo zanimanje u antičkoj Grčkoj.

U trećem veku pre nove ere, Aleksandar Veliki je bio poražen u nekoliko borbi protiv Persijanaca zbog brade svojih vojnika. Persijanci su ih vukli za bradu i na taj način obarali sa konja. Aleksandar je tada naredio da svi vojnici moraju biti obrijani, pa je i ostatak populacije uskoro prihvatio ovakav trend. Berberi su tako dobili više posla, jer su klijente morali da posećuju svaka dva, do tri dana.

Godine 1886. osnovana je Unija berberina Kolumbus u Ohaju, a 1887. godine Međunarodna unija berberina u Bafalu, Njujork. Ova unija je danas aktivna pod nazivom Međunarodnog udruženja berberina, kozmetičara i srodnih delatnosti. Osim novih udruženja, osnivane su i berberske škole. Za obavljanje ove delatnosti je bilo neophodno posedovati licence i proći odgovarajuću obuku.

Mnoge bradonje u Mikserhausu su odgovarale na pitanje šta je dobra brada. Zaključak je isti, da bi brada bila dobra, potrebno je da bude uredna, održavana, očešljana i jedinstvena. Ona predstavlja specifičnost jedne ličnosti. A veliki broj dama, potvrdio je da su muškarci sa bradom i te kako poželjni muškarci.

Slavne brkajlije

Mnoge poznate istorijske ličnosti ostaće upamćene po svojim brkovima ili bradama. Zaštitni znak poznatog slikara Salvadora Dalija bili su njegovi neobični, na krajevima uvrnuti brkovi, kakvi su sada, baš zahvaljujući intrigantnoj ličnosti ovog slikara, ponovo veoma moderni. Još jedan poznati brka širom planete bio je Adolf Hitler. Njegovi kratko podšišani brkovi, odavali su utisak oštrog karaktera. Poznati pisac Maksim Gorki bio je poznat po svojim dugim spuštenim brkovima, koji su prekrivali veći deo njegovih usana. I poznati srpski političar Nikola Pašić ostao je upamćen između ostalog i po svojoj dugoj bradi.

Transplantacija dlaka

Koliko je velika popularnost facijalnog krzna, govori i činjenica da se mnogi pripadnici muškog pola odlučuju i na transplataciju brade ili brkova. Kad nisu svi obdareni gustom i jakom bradom, u Beogradu postoji studio posvećen transplantaciji kose, a odnedavno je zbog velike potražnje, u svoju ponudu uveo i transplantaciju brade.
- Mnogi muškarci imaju retku bradu, slabu dlaku, ili imaju delove kože lica na kojima dlake uopšte ne rastu. Obraćaju se nama, kako bi zadovoljili svoju potrebu za pravom muškom bradom, zbog koje se osećaju muževnije i samopouzdanije - rekla je dr Gorana Kuka iz Hair center Serbia.

2024 © - Vesti online