Ponedeljak 17.05.2010.
13:58
Tanjug

Italijani ulažu u mini hidroelektrane u Srbiji

Na reci Lim trebalo bi da bude izgrađeno šest mini hidroelektrana
 

Dobijanjem energetskih dozvola za izgrađu prve dve mini hidroelektrane, postignuti su uslovi za dalju realizaciju ovog projekta, a kompanije "Enervoda" uputiće molbu Ministarstvu enegretike Srbije da, na osnovu primljene dokumentacije, izda i preostale četiri energetske dozvole za izgradnju mini hidroelektrana.

Ova investicija vredna oko 120 miliona evra je drugo najveće ulaganje italijanskih kompanija u Srbiju, nakon "Fijata", i predstavlja logičan nastavak dobre bilataralne saradnje dve zemlje i potrvrdu zajedničke rešenosti za učešće u razvoju altenativnih izvora energije, istaknuto je u saopštenju.

Ekologija

Kompanije "Enervoda 1, 2, 3,4, 5 i 6", započinje pionirski poduhvat, koji će na duge staze imati presudni značaj u stvaranju odnosa prema životnoj sredini i ekološki isplativim investicijama.

Projekat kompanija "Enervoda", biće prvi primer prakse, gde uloženi kapital ne čini štetu životnoj sredini, a koji donosi pozitivne promene i ostvaruje dalji razvoj lokalne zajednice Ijudskog društva u celini, naglašeno je u saopštenju.

Mini hidroelektrane koje će biti izgrađene na reci Lim, ni u kom smislu, kako se ističe, neće ugroziti prirodnu sredinu i uticati na promenu mikro klime, pošto "nema potrebe za velikim akumulacijama, nema potapanja tla, ne menja se tok reke, a bogat riblji svet reke Lim će i dalje ostati netaknut".

Mini hidroeletrane maksimalne snage 10 megavata, koje će se naći na Limu, biće uključene u elektro-energetski sistem Srbije i kao takve, omogućiti privredni razvoj, kako opštine tako i regije u kojoj se nalaze.

Direktan prihod od eksploatacije reke ostvaruje i opština i to od svakog kilovata prodate električne energije, u procentu koji je utvrđen zakonom, a obezbeđuje se oko sto novih radnih mesta za ljude najrazličitijeg obrazovnog profila, ističe se u saopštenju.

U planu i rafting staza

Pored mini hidroeletrana, kako se navodi, biće izgrađena rafting staza i obnovljena prilazna infrastruktura koja će obogatiti turističku ponudu regije, s obzirom da se nalazi u blizini velikih turističkih centara - Zlatibora, Tare i Zlatara, a strastveni ribolovci će i dalje uživati u bogatom ribljem svetu Lima.

2024 © - Vesti online