Nedelja 22.11.2015.
05:13
J. Arsenović - Vesti

Ukinuta "pošteda" za Malog

Tanjug
Bezobrazno objašnjenje: Siniša Mali

I dok pravobranilac Zoran Kovrlija, na čiju inicijativu se postupak nastavlja, veruje da će sud zemlju vratiti državi, javnost je više zainteresovana da li će Mali i dalje nastaviti da ignoriše optužbe na njegov račun o zloupotrebama i finansijskim mahinacijama, ili će nadležni istražni organi pokrenuti istragu kako bi se stvari isterale na čistac, a gradonačelnik za početak primorao da podnese ostavku.

Podsećamo, Mreža za istraživanje korupcije i kriminala KRIK je pre skoro mesec dana otkrila da je, nakon privatizacije, novi vlasnik preduzeća za proizvodnju deteline Alfa protein Srđan Gajić 2005. nezakonito poklonio 10 ha zemljišta Compost group, firmi u vlasništvu porodice Siniše Malog.

Gajić je kasnije zbog toga osuđen na dve godine uslovne kazne, ali niko iz porodice Mali nije bio pod istragom zbog nezakonitog prisvajanja državnog zemljišta u okolini Vršca. Porodica gradonačelnika Beograda iskoristila je zemlju za proizvodnju komposta, organske materije koja se koristi za uzgoj šampinjona.

Nadležan sud u Pančevu

Raspravi pred Osnovnim sudom u Vršcu u petak prisustvovao je predstavnik Alfa proteina, ali ne i Compost group. S obzirom na to da je Alfa u stečaju, sud je odlučio da nije nadležan i da postupak pripada sudu koji sprovodi stečaj, a to je u konkretnom slučaju Privredni sud u Pančevu.

Sam gradonačelnik nije demantovao sumnjivu transakciju, već je ponudio bezobrazno objašnjenje da zemljište ne vredi bogzna šta.

- Govorimo o 10 hektara poslednje klase koji vrede 8.000 evra. To je milion dinara - rekao je Mali.

I pored tako "male vrednosti", firma njegove porodice Compost group je od Komercijalne banke dobila kredit od najmanje četvrt miliona evra, a kao garanciju za zajam ponudila je upravo "bezvrednih" 10 ha zemljišta.

Vučićev savetnik

Siniša Mali izabran je za gradonačelnika Beograda s mesta savetnika za ekonomska pitanja Aleksandra Vučića u vreme dok je ovaj bio prvi potpredsednik Vlade Srbije. Podsećamo da još nije razjašnjeno šta je sa 24 stana u bugarskom letovalištu koje je Mali preko ofšor kompanije kupovao, kao ni to da li je kao službenik Agencije za privatizaciju omogućio ocu da kupi Bratstvo, fabriku vagona koja je kasnije propala.

2024 © - Vesti online