Nedelja 22.11.2015.
04:30
Srna, Vestionline

Objašnjenje zašto vreme "leti"

pixabay.com
Ubrzana nam je percepcija vremena

Tehnologija ubrzava našu percepciju vremena, pa nam se čini da vreme iz godine u godinu "letu", rezultati su najnovijeg istraživanja.

Pametni telefoni, tablet računari i drugi uređaji treniraju naš mozak da obradi više informacija "varajući nas" da vreme prolazi brže nego što je zaista slučaj.

- Pronašao sam neke indikatore da interakcija sa tehnologijom i tehnokratskim društvima povećava neki tip našeg "pejsmejkera" - kaže doktor Aoif Meklaflin sa Univerziteta "Džejms Kuk" u Singapuru. Ona je dodala da to pomaže donekle da ljudi rade brže, ali i vrši određeni pritisak.

U studiji su analizirani pojedinci koji su uvek povezani sa tehnologijom i oni koji je retko koriste nakon čega je upoređeno kako svaka grupa vidi prolazak vremena. Istraživanje ukazuje da oni koji su "prilepljeni" za ekran precenjuju protok vremena u odnosu na one koji retko "gugluju". 

Takođe, pojedinci koji redovno koriste tehnologiju bili su više pod stresom jer su stalno osećali da vreme "leti" i da kasne.

U istraživanju se navodi da čak i čitanje obične reklame izaziva osećaj da vreme protiče brže u odnosu na drugu grupu koja je pred sobom imala dug monolog iz "prave" knjige.

- To je kao kada pokušavate da imitirate tehnologiju i želite da budete brži i efikasniji - rekla je Meklaflinova.

Ovo istraživanje je dokazalo ono što mnogi znaju sve vreme - moramo zastati da "pomirišemo ružu".

- Ako želimo da zaustavimo vreme moramo da se skinemo s interneta svake nedelje i tako usporimo naše "pejsmejkere" - navodi se u istraživanju.

2024 © - Vesti online