Ponedeljak 17.05.2010.
11:23
Tanjug

Masovne grobnice uslov razgovora Prištine i Beograda?

Hajredin Kući

Potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kući izjavio je da se ideja razgovora Prištine i Beograda priprema na međunarodnim i regionalnim instancama, ali da za sada "ne postoji ništa konkretno ni kada je u pitanju vreme, ni oblik razgovora".

"Bilo kakav razgovor pre nego što bude poznata sudbina nestalih lica i dok se ne vrati dokumentacija Kosova koju je uzela Srbija, bio bi besmislen. Sudbina nestalih lica je od životnog značaja, za šta i nisu ptorebni razgovori, već samo iskrenost i interesovanje Vlade Srbije da se to reši", rekao je Kući.

"Koha" navodi da je vest koja je prošle nedelje stigla iz Beograda o masovnoj grobnici kod Raške, naterala kosovsku stranu da ozbiljno razmisli o tome da to bude tema razgovora i da se otvori svaka grobnica u Srbiji za koju kosovske institucije sumnjaju da u njima ima tela kosovskih Albanaca koji su ubijeni za vreme sukoba.

"Još uvek postoje stvari koje su samo ideja. Ne postoji ništa konkretno ni kada je u pitanju vreme, ni oblik razgovora, ali je činjenica da je to ideja koja se priprema i na međunarodnim i regionalnim instancama. Ali, za sada ne postoji ništa određeno“, rekao je Kući.

"Koha“ podseća da je svaki međunarodni diplomata koji je poslednjih meseci posetio Kosovo naglasio da Priština mora da razgovara sa Srbijom, ali da kosovske institucije još nisu izradile neku strategiju o načinu i pristupu ovim razgovorima, kao ni teme koje su interesantne za Prištinu.

2024 © - Vesti online