Petak 20.11.2015.
14:59
Tanjug

Prvi čovek NATO: Borba protiv terorizma nije sukob zapada i muslimana

Reuters
Pariz je posle terorističkih napada tražio pomoć od EU, a ne od NATO Alijanse

- Ovo nije borba zapada i muslimanskog sveta - rekao je Stoltenberg, navodeći da su muslimani u prvoj liniji borbe protiv terorizma vrlo često i prve žrtve i da je potrebno podržati ih u toj borbi.

Generalni sekretar NATO rekao je na konferenciji za štampu posle razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem da sve zemlje članice alijanse doprinose i igraju svoju ulogu u borbi protiv Islamske države.

On je podsetio da je taj Član 5 bio aktiviran samo jednom, posle pogibije nekoliko hiljada ljudi 11. septembra u SAD, ali i da se to nije desilo u slučaju terorističkih napada u Madridu i Londonu.

- Ali postoji mnogo drugih načina na koji NATO može doprineti - rekao je Stoltenberg i naveo da su SAD kao vodeća zemlja u NATO takođe i vodeća nacija u međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv Islamske države.

Kako je naveo, NATO će nastaviti to da radi, ali je takođe istakao važnu ulogu u stabilizaciji zemalja u kojima je puno nasilja i nereda, a koji mogu da se preliju na druge države.

To je, kako je rekao, razlog prisustva NATO u Avganistanu sa ciljem borbe protiv terorizma, kao i da ta zemlja ne bude utočište za teroriste, te da to isto NATO radi u Iraku I Jordanu, a da u tom smislu sarađuje i sa drugim zemljama.

Konačno, aktuelne vesti iz Malija, prema njegovim rečima, pokazuju da je borba protiv terorista veoma važna.

2024 © - Vesti online