Ponedeljak 17.05.2010.
09:22 >> 10:26h
Tanjug

Bangkok danas kao Sarajevo za vreme rata

Snajperi i opsada grada povezuju Bangkok i Srajevo

Britanski list "Gardijan" navodi da, čak i ako tajlandska vlada uspe da iz centra Bangkoka ukloni tačku otvorenog otpora, politički poredak u zemlji nikada više neće biti isti.

Ustavno uređenje Tajlanda, uveliko poremećeno izgledima da na prestolu dođe do prve smene za proteklih šest decenija, suočava se sa krizom legitimiteta na opštedržavnom nivou. Tajland nije ni Burma, ni Kina i posledice krvoprolića će biti veće od paralisanja druge najjače privrede Jugoistočne Azije i desetkovanja tajlandskog turizma, piše "Gardijan".

List navodi da je Vlada Tajlanda demonstrantima ponudila bezbedan prolaz za odlazak, ali da se većina zavetovala da će ostati gde jeste do samog kraja, prenosi Radio BBC. Taj film se već prikazivao i nikada se nije završio hepi endom, zaključuje "Gardijan".

Broj žrtava uličnih sukoba demonstranata i vojske svakodnevno raste, a zada je 37 ljudi poginulo i više od 200 ranjeno. General Hatija Savasdipol, koji je pomagao antivladinim demonstrantima, podlegao je danas povredama zadobijenom pre pet dana. Upravo ranjavanje ovog generala, za koga se tvrdi da je bio glavni vojni savetnik pristalica opozicije, izazvalo je najnovije nemire, podsetio je AP.

Centrom Bangkoka i dalje odjekuju pucnji i eksplozije. Poslovnu četvrt u kojoj se nalaze luksuzni hoteli i koju su zauzeli "crvenokošuljaši", blokirala je vojska, a sa vrhova zgrada vrebaju snajperi.

2024 © - Vesti online