Ponedeljak 17.05.2010.
09:07
Tanjug

(Pre)Velika očekivanja od konferencije u Sarajevu

Migel Anhel Moratinos optimista

"Mogu vam potvrditi da je sarajevska konferencija dobro pripremljena, postignut je sporazum o primeni formule Gimnih - neformalnog ministarskog skupa", rekao je Moratinos, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, želja organizatora je da na konferenciji svi budu prisutni, ne samo 27 evropskih država, već i Rusija, Amerika i Turska, da bi se zajednički obezbedila stabilnost i prosperitet za celi region.

"Ta konferencija će biti i najveći doprinos španskog predsedništva zapadnom Balkanu - da sve strane idu napred, poštujući jedni druge, iskazujući interes za region i krećući se prema EU", dodao je Moratinos.

Stiže 47 delegacija

 

U Sarajevu su počele logističke pripreme za konferenciju. Prema pisanju "Dnevnog avaza," predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Španije već su nekoliko dana u glavnom gradu BiH radi priprema, a očekuje se čak 47 delegacija.
Konferencija bi trebalo da bude održana u zgradi Parlamenta BiH, a dolazak velikog broja delegacija biće pravi izazov za službe bezbednosti BiH i protokola.

Šef delegacije Evropskog parlamenta za BiH, Srbiju i Crnu Goru i Albaniju, Eduard Kukan, takođe, polaže nade u sarajevski susret, naveo je Radio Slobodna Evropa. On je rekao da je Moratinos pred Komitetom Evropskog parlamenta za spoljne poslove sa puno entuzijazma govorio o konferenciji tako da po njegovom mišljenu iza tih ambicija i očekivanja mora postojati određena linija vodilja.

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak, koji važi za izuzetno dobrog poznavaoca prilika u regionu, kaže da je "oprezan svaki put kada se najavljuju velike inicijative".

"Sve zemlje u regionu treba da rade svoj domaći zadatak", rekao je on dodajući da je, umesto prevelikih najava ili inicijativa, bilo bolje da "politički predstavnici iz regiona dođu u Brisel i pokažu šta se uradilo i koliko su zemlje od poslednjedg sastanka napredovale u odnosu na evropske integracije".

2024 © - Vesti online