Četvrtak 19.11.2015.
19:51
Srna

Rusija poziva CG da preispita ulazak u NATO

endthelie.com/Arhiva
Crna Gora da ne žuri u NATO

- Smatramo da stupanje Crne Gore u ovaj vojno-politički savez može ne samo naneti ozbiljnu dugoročnu štetu tradicionalno prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima, već i dovesti u pitanje kompletan rad na formiranju opšteevropske arhitekture bezbednosti", rekao je Gurko.

On je naveo da u Ruskoj Federaciji polaze od toga da je projekat proširenja NATO-a danas u suprotnosti sa realnim potrebama u sferi bezbednosti.

- Mehaničko proširenje Severnoatlantske alijanse prema Istoku, koje ne uzima u obzir interese svih država evroazijske zajednice, već je dovelo i nastavlja da dovodi do stvaranja novih linija podele, gaji psihologiju i obnavlja stereotipe hladnog rata - rekao je Gurko. 

On je napomenuo da NATO, koristeći faktor spoljašnje pretnje sa Istoka, pokušava da se isturi na političku scenu evropske bezbednosti i pri tom želi da dokaže da samo Alijansa može da obezbedi stabilnost.

Gurko je naglasio da Rusija vidi da zemlje koje stupaju u blok, odmah pokušavaju da probaju za sebe ulogu bočnih država blizu fronta, za koje je potrebna posebna zaštita.

- Dakle, proširenje Severnoatlantske alijanse je, u stvari, vezano za traženje spoljašnjeg neprijatelja, te je usmereno na rekonstruisanje `gvozdene zavese` u Evropi, što je u suprotnosti sa idejom formiranja nove arhitekture bezbednosti koja bi omogućila stvaranje nedeljive bezbednosti za sve - poručio je Gurko.

2024 © - Vesti online