Četvrtak 19.11.2015.
16:01
Srna

"Dejtonski sporazum jedan od najuspešnijih na svetu"

Srna
Obeležava se 30 godina od Dejtonskog sporazuma: Učesnici konferencije u Beogradu

Na naučnoj konferenciji "Dejtonski sporazum - dve decenije mira i pouke za svet" u Beogradu, Kuzmanović je rekao da su Srbi za kompromis, ali da neće nikada više dozvoliti prenos nadležnosti.

On je poručio da, s obzirom na dilemu da li menjati Dejtonski sporazum ili ne, svi koji vole Srpsku treba da kažu da ga treba primenjivati, a ne menjati.

Nenad Kecmanović sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, otvarajući skup u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, istakao je da se 20 godina bave Dejtonskim sporazumom što je, prema nekima, loš znak i tumači se da se time sporazum osporava i revitalizuje, ali to se, kako kaže, može posmatrati i kao znak vitalnosti ovog sporazuma.

On je izrazio nadu da će se neke stvari rešiti pre obeležavanja 30 godina od Dejtona.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović rekao je da se 21. novembra navršava 20 godina od Dejtonskog sporazuma, a to znači i 20 godina međunarodnog priznanja Srpske.

Direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu Branislav Đorđević podsetio je da je tokom oružanih sukoba u BiH poginulo i nestalo više od 104.000 lica, a raseljeno je dva miliona ljudi. On je dodao da ne treba zaboraviti da je rat u BiH jedan od najvećih sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata.

Konferencija u Beogradu organizovana je da bi se na naučnom nivou ukazalo na status Republike Srpske 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma.

U radu skupa učestvuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te 29 istaknutih intelektualaca i naučnika iz Srpske i Srbije.

2024 © - Vesti online