Četvrtak 19.11.2015.
13:40
b92.net

Srbin komšija ozloglašenog teroriste: Od malena je bio lider

Reuters
Roditelji su se trudili da ga izvedu na pravi put, ali uzalud: Abdelhamid Abaud

- Među decom koja su se igrala na ulici, među Marokancima, Makedoncima, Turcima, Srbima, Francuzima, Špancima, Belgijancima, on je bio lider. Nazad u dan, on je bio fin mladić, a roditelji su bili ponosni na njega. Koliko god tražili bilo šta u prošlosti što bi moglo da navede na razloge za ovo što je uradio ne možete ništa da nađete - rekao je Živančević.


U Siriju je poveo svog 13-godišnjeg brata Juna, koji je postao najmlađi Evropljanin u redovima Islamske države.

Ekstremizam

Sumnja se da je Abauda na islamistički terorizam naveo Fuad Belkadžem, lider zabranjene organizacije pod nazivom Šarija za Brisel, koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog pripadanja terorističkoj grupi.

- Kada je saznala šta je uradio njegova majka Badi je pala u depresiju i razbolela se... Osramoćena, vratila se u Maroko - navodi Dejli mejl.

Prošle godine su stigle informacije da je Abdulhamid ubijen u Siriji, a njegova sestra Jasmina je to prokomentarisala ovako:

- Molimo se da je stvarno mrtav...

Britanski list se pita kako je fini mladić postao fanatik i terorista bez milosti.

- Priča počinje pre 40 godina, kada je njegov otac stigao u Belgiju kako bi našao posao, kao i hiljade Marokanaca ranije. Pozajmicom ili kreditom, kupio je trospratnu kuću u kojoj je sa suprugom podizao decu, koja su mu kasnije pomagala u vođenju prodavnice jeftine garderobe.

Turkinja koja je želela da ostane anonimna rekla je da porodica Abaud gotovo uopšte nije bila religiozna.

- Abdelhamidov ponor počeo je sa njegovim tinejdžerskim godinama. Družio se sa problematičnim momcima, pušio je marihuanu, pio svaki alkohol na koji je naišao. Počeli su da kradu, ali ga je otac ipak poslalo na jedan od najekskluzivnijih koledža u Briselu, Sent Pjer koledž, odakle je za manje od godinu dana Abdelhamid izbačen.


Nekadašnji kolega sa fakulteta ga je nazvao budalom koja je ukrala nekoliko novčanika i verbalno se sukobljavala sa studentima i profesorima.

Otac nije hteo da odustane od njega, otvorio je novu prodavnicu i dao mu je na upravljanje, a pet godina kasnije zajedno sa bratom Ibrahimom završio je u zatvoru, zbog oružane pljačke.

- Jedva sam ga prepoznala kad je izašao iz zatvora. Nosio je dugu bradu i kosu, svoje farmerke je zamenio arapskom odećom. Ranije se smejao i šalio, sada je bio ozbiljan i tih - navodi Turkinja.

2024 © - Vesti online