Sreda 18.11.2015.
18:28
Sputnjik, Vestionline

Rusima stiže pomoć u odbrani "Šarla de Gola"

Reuters
Ruski brodovi će, najverovatnije, čuvati francuskog nosača aviona, pomoć stiže i od Begije i Britanije

Naime, odmah po objavljivanju informacija da će francuski nosač aviona "Šarl de Gol" koji se uputio ka Siriji, dobiti zaštitu ruske ratne mornarice, oglasila se i Velika Britanija. Kako je saopštio ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Majkl Felon, Britanci će u Sredozemno more poslati vojne brodove, kao podršku Francuskoj u borbi protiv terorista.

Odbrambenoj misiji u istočnom Mediteranu pridružiće se i belgijska fregata "Leopold Prvi".

- Belgijska mornarica odlučila je da pruži podršku Francuskoj u borbi protiv Islamske države. Naša misija biće odbrambena, a nosač aviona "Šarl de Gol" biće zaštićen velikim brojem brodova, uključujući francuske i britanske.

A da velike sile planiraju oštar udar na džihadsite potvrdio je i francuski predsednik Fransoa Oland, koji je najavio da će, u koaliciji sa Rusijom i Amerikom, krenuti u oštar obračun sa džihadistima.

Francuske snage su, samo dan posle stravičnih napada u Parizu, koji su odneli 129 života, još oštrije bombardovale pozicije ekstremista u Siriji, što je pokazalo da se Oland nije šalio kada je objavio rat Islamskoj državi.

I ruski predsednik Vladimir Putin najavio je još intezivnije napade ruskih aviona na položaje Islamske države u Siriji, pošto je istraga potvrdila da su oni zaista oborili ruski putnički avion u Egiptu. Putin je istakao da je "odmazda za ovaj zločin neizbežna", te da će "goniti džihadiste do kraja sveta".

2024 © - Vesti online