Sreda 18.11.2015.
18:11 >> 18:28h
rs.n1info.com

Evo i novih uslova: Što pre usvojite zakon o GMO

Reuters
Svi normalni protiv GMO, mi ćemo da razmislimo

- Što pre Srbija uskladi zakon o genetski modifikovanim proizvodima tim bolje, jer to zadržava Srbiju na putu ka članstvu u Svetsku trgovinsku organizaciju - naveo je Janmat nakon brifinga o ekonomskom delu Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka EU.

Istakao je da je politika EU o genetski modifikovanim proizvodima "veoma restriktivna" i da postoje jasna pravila u pogledu označavanja i sledljivosti u lancu ishrane.

- Ostavljamo zemljama članicama da odluče da li da uzgajaju GM kulture i imamo veoma stroge procedure naučnog testiranja proizvoda koji sadrže GM" i koji su prijavljeni za dozvolu za tržište EU - rekao je Janmat.

Reuters

Smanjite i dozvoljeni udeo aflatoksina u mleku

Janmat upozorio je da bi proizvođačima mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji izvoz u EU mogao da bude otežan ako ne smanje dozvoljeni udeo aflatoksina u mleku na 0,05 odsto po litru, koliko je to i u EU.

Janmat je u razgovoru s novinarima rekao da je poslednji izveštaj EK pokrio period od 1. septembra 2014. do 1. septembra 2015. godine, a da su vlasti u Srbiji u oktobru povećale limit na 0,25 odsto, nakon izveštaja.

"Takav nivo aflatoksina otežaće izvoz mlekarskih proizvoda u EU, jer će proizvođači, da bi mogli da izvoze, morati da dokazuju da je nivo aflatoksina u skladu sa nivoom EU", objasnio je Janmat.

U EU se od ove godine primenjuju novi propisi za GM proizvode. Promet je i dalje dozvoljen za proizvode za koje se utvrdi da su bezbedni, i uz jasno označavanje, ali zemlje članice mogu da zabrane uzgoj na svojoj teritoriji, što je do sada učinilo 19 zemalja.

Na pitanje da li će i Srbija moći da zabrani uzgoj GM kultura prilikom usklađivanja sa evropskim standardima Janmat je odgovorio potvrdno.

U EU se od GM kultura trenutno gaji samo Monsantov hibrid kukuruza MON 810 koji je 2014. gajen na 142.955 hektara, od čega najveći deo otpada na Španiju s 131.537 hektara, navodi se u dokumentu Evropskog parlamenta o uzgoju GM u EU.

Ta kultura gaji se još i u Portugaliji na 8.542 hektara, Češkoj na 1.754 hektara, Rumuniji na 711 hektara i Slovačkoj na 411 hektara.

Da bi zabranile uzgoj GM zemlje članice ne moraju da navode bezbednosne razloge, kako je bilo propisano pre zakonskih izmena.

U obrazloženju se mogu pozivati na ciljeve ekoloških i poljoprivrednih politika, kao i na zahteve planiranja gradova i sela, socioekonomski uticaj, korišćenje zemljišta, izbegavanje prisustva GM u drugim proizvodima, navodi se u pregledu Evropskog parlamenta.

2024 © - Vesti online