Sreda 18.11.2015.
17:28
b92.net

Nekada smo im prodavali, sada moramo da uvozimo svinje iz EU

Reuters/I.N.
Možda su evropske zdrave kao i naše

Evropska komisija smatra da su zaštitne mere za uvoz mleka i svinjetine iz EU kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i poziva vlasti Srbije da ih što pre ukinu.

- U konsultacijama smo sa srpskim vlastima. Najavili su da će mere trajati do 31. decembra ove godine i očekujemo da tada budu ukinute - rekao je šef odeljenja za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat, uz ocenu da bi bilo bolje ako bi bile ukinute i pre tog datuma.

- Nismo ubeđeni da ima ozbiljnih potresa na srpskom tržištu kada je reč o tim proizvodima. A potresi su preduslov da se takve mere i primene - primetio je Janmat.

U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u ispunjavanju evropskih standarda navodi se da je Srbija u 2015. uvela zaštitne mere za uvoz mleka, sira, putera i svinjetine, uz ocenu da obrazloženje vlasti nije bilo dovoljno utemeljeno. 

- Smatramo da to (zaštitne mere za mleko i svinjetinu) predstavlja kršenje SSP i da nije opravdano s obzirom na situaciju u ovim sektorima", naveo je Janmat na brifingu o Izveštaju u Delegaciji EU u Srbiji.

Vlada Srbije uvela je zabranu uvoza mesa, mesnih proizvoda, mleka i mlečnih prerađevina do kraja 2015. godine. 

2024 © - Vesti online