Sreda 18.11.2015.
21:13
Lj. Ivanović - Vesti

Svirepi zločini "portparola boga"

Preživeli su prebačeni u obližnji grad Lira. Međunarodni krivični sud za ratne zločine u Hagu pripremio je optužnicu protiv komandanta Dominika Ongvena za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Preživeli, kao i vojska Ugande tvrde kako je upravo taj čovek komandovao napadom u februaru 2004. godine.

Predsednik Ugande Joveri Museveni video je dete koje je preživelo s teškim opekotinama. Predsednik je posetio bolnicu u Liri i slušao potresne priče preživelih. Pažnja svetske javnosti skrenuta je na zločine Božje armije zahvaljujući dokumentarnom filmu "Koni 2012", koji je na Ju tjubu pogledalo više desetina miliona ljudi.

Konija traži Međunarodni krivični sud zbog silovanja, sakaćenja i ubijanja civila, kao i zbog prisilnog regrutovanja dece u vojnike i seksualno roblje. Koni za sebe tvrdi da je "portparol boga", da je duhovni medijum i tvrdi da su ga u 13 navrata posećivali multinacionalni duhovi, među kojima je bio i "kineski fantom".

Džungle kao utočište

Džozef Koni je protestantski ekstremista. Ima 88 žena i 46 dece. Krije se po džunglama Ugande, a za njime tragaju i regularna vojska i američki komandosi. Poslednji put je živ viđen u Centralnoafričkoj Republici, a njegova vojska operiše i u Sudanu i Kongu.

2024 © - Vesti online