Sreda 18.11.2015.
14:53
bulevar.b92.net

Poznate ličnosti obolele od HIV-a

wikimedia.org/Carl Lender

Umro 1981.od komplikacija izazvanih sidom: Fredi

Pevač Fredi Merkjuri umro je 1991. godine nakon komplikacija izazvanih sidom.

Iste godine je košarkaš Medžik Džonson priznao svetu da je HIV pozitivan. Danas ima 56 godina i naučio je kako da živi sa ovom bolešću i ujedno postao aktivista i uzor onima koji su se našli u tom stanju.

Rok Hadson je još jedna holivudska zvezda koja je priznala da je HIV pozitivna. Svoje priznanje je podelio sa svetom 1985. godine kada se još mislilo da je sida bolest koja je specifična za homoseksulace.

Vilijam Holi Džonson, poznat kao pevač grupe Frenki gouz tu Holivud i bivši basista benda Big in Džepan, 1991. godine saznao je da je HIV pozitivan.

Gie Mari Karangi je poznata kao prvi američki supermodel. Iako je gradila uspešnu karijeru, postala je zavisna od heroina i samim tim je njena karijera otišla u nepovrat. Preminula je u 26. godini nakon borbe sa sidom. O njenom životu snimljen je film 1998. godine u kojem je glavnu ulogu tumačila Anđelina Džoli.

turbosquid.com
HIV napada T-limfocite, u njima se množi, uništava ih i dovodi do slabljenja imuniteta

HIV virus, koji izazivu sidu, pripada porodici retrovirusa, koji nakon ulaska u ljudski organizam napada specifičnu vrstu belih krvnih zrnaca, T-limfocite, u njima se množi, uništava ih i postupno dovodi do slabljenja imuniteta.

2024 © - Vesti online