Nedelja 16.05.2010.
19:47
B92

Bulajić vs Vrdoljak: Rat za Tita dobio Veljko

Veljko Bulajić dobio bitku na sudu
 

Hrvatska televizija se pismeno obavezala protekle sedmice da u narednim nastavcima Vrdoljakove dokumentarno-igrane serije “Tito“ neće biti upotrebljivani materijali iz “Titovih meomara“ koje je režirao Veljko Bulajić. Serija se u narednom periodu neće naći ni na DVD izdanju, iako je to uobičajena praksa u slučaju ovakvih dokumentarnih serija.

Spor, koji će najverovatnije biti nastavljen, nastao je oko nedozvoljene upotrebe snimaka iz “Titovih memoara“. Naime, u prve četiri epizode Vrdoljakove serije „Tito“ upotrebljena je Titova autobiografska ispovest snimljena za Bulajićev serijal. Kako je rukovodstvo HTV-a ignorisalo Bulajićeve početne žalbe i zahtev za zabranjivanje serije, ovaj režiser je angažovao advokata pa je sve dobilo sudski epilog.

Bulajić je najavio, preko svog advokata, da neće odustati od tužbe za naknadu štete jer ga niko nije pitao niti tražio dozvolu za upotrebu materijala iz “Titovih meomara“. On je u intervjuu za “Jutarnji list“ kazao da ga je dan pre početka emitovanja serije pozvao producent “Mediteran filma“, Andrija Vrdoljak, sin Antuna Vrdoljaka, da ga obavesti da će u seriji koristiti delove “Titovih meomara“, iako je serija rađena skoro tri godine. Sam Antun Vrdoljak nije se lično obratio Bulajiću.

Danko Družijanić, portparol HTV-a, kazao je da njihovi pravnici redovno kontaktiraju Bulajićeve advokate, ali da “Mediteran film“, izvršni producent serije, mora rešiti problem oko autorskih prava.

“Jutarnji list“ piše da ja serija “Tito“ startovala 19. marta s ukupnim udelom u gledanosti od 22,6 posto. Ipak, prema rezultatima koji su usledili, gledaoci gube interesovanje za Vrdoljakov ambiciozni projekat, pa je gledanost serije u poslednje vreme zabeležila pad od 40 posto.

2024 © - Vesti online