Sreda 18.11.2015.
11:02
sputniknews.com, Vestionline

Prvi put snimljena nova ruska krstareća raketa!

youtube.com
Detalj sa video snimka koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, a na kojem je navodno snimljena nova ruska krstareća raketa

Kako javljaju ruski mediji, veruje se da je to raketa dugog dometa "Raduga Kh-101".

Ova raketa je rađena u stelt tehnologiji i do nedavno je bilo isticano da se na njenom razvoju još radi, međutim, sada se tvrdi da je već u upotrebi u Ruskom vazduhoplovstvu. Ipak, još nije jasno da li je na videu koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, prikazan napad upravo tom raketom na položaje Islamske države u utorak.

- Moguće je da vazduhoplovstvo ima ove rakete. S jedne strane, njeno korišćenje bio bi akt zastrašivanja, s druge bi to bilo testiranje novog oružja. To su različite stvari - sasvim je drugačije da li testirate oružje i ispalite raketu ili dve, u odnosu na to da ih već upoterbljavate u borbi - rekao je stručnjak iz oblasti odbrane Konstantin Sivkov za RIA Novosti.

Kakva je "Raduha Kh-101"?

Raketa "Raduga Kh-101" je opremljena konvencionalnim eksplozivom, ima maksimalni domet od 5.500 kilometara i može da dostigne brzinu od 270 metara u sekundi. Prema objavljenim podacima, njena preciznost je +/- pet do šest metara, a najverovatnije je postavljena na strateške bombardere Tu-160 i Tu-95. Varijacija ove rakete, "Kh-102", opremljena je nuklearnom bojevom glavom.

2024 © - Vesti online