Nedelja 16.05.2010.
19:43
Seecult

Blow up: vesela strana života

“Blow up - Karnevalizacija” u ekscentričnom maniru afirmiše estetiku lepog u kojoj se prožima čulno, erotsko, idejno.

Energičnost divlje kombinacije boja na slikama budi strast prema životu (intenzivno plava, šokantna roze, bolesno zelena, suncokret žuta, strasno crvena, crno-bela kao šahovska polja…), poručujući da je svet to igra, da je život raznovrstan, pun iznenađenja i preokreta.

Ideja tog projekta je da se utiče na psihologiju učmale sredine, u kojoj je karnevalizacija politike parexellance pozorišni čin i gde se ne dozvoljava opstanak svežih i inventivnih ideja.

Marija Đurić

 

Kao stvaralac, Marija Đurić objedinjuje tri vrste umetnosti: scensku, likovnu i primenjenu, odnosno dinamičku i statičku, prostornu i vremensku.


Rođena 1977. godine u umetničkoj porodici, od oca Ljubiše Đurića, akademskog slikara i majke Gordane, istoričarke umetnosti, Marija Đurić je diplomirala glumu u klasi profesora Nebojše Dugalića i Bore Grigorića, a potom upisala multimedijalne poslediplomske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsek scenski dizajn.

Dizajniranjem prostora u duhu postmodernog senzibiliteta, izlazi se iz opšteg umetničkog, i stvara scenski dizajn u prostoru, navedeno je u najavi izložbe.

Marija Đurić, kako je istaknuto, nastoji da estetikom svog uma otvori vrata neke nove teme koja će Srbiju probuditi i naterati ljude da razmišljaju pozitivno.

Pozorišne i filmske projekcije večita su inspiracija Marije Đurić, a pop art i urbana kultura Beograda iskonska ljubav, kojoj se uvek vraća.

Opredelila se za konceptualnu umetnost, jer ta vrsta stvaralaštva, kako kaže, pokazuje širinu obrazovanja i fundusa mentalne svesti.

Odlučnost kojom se suprotstavlja komercijalnoj umetnosti i klasičnim izlagačkim pravilima donela joj je naklonost kritičara i publike.

Izložba u galeriji "O3one" biće otvorena do 29. maja.

2024 © - Vesti online