Sreda 18.11.2015.
01:14
N. Jokić - Vesti

Pariz sada hoće i sa Rusima

Mi smo u ratu: Poruka Fransoa Olanda Francuzima

Prvi put on je izričito rekao da bi svi oni koji se bore protiv Islamske države zajedno sa Francuskom - trebalo da se ujedine u "veliki savez". Pri tom je izostavio uobičajene kritičke primedbe na račun ruskog angažmana u Siriji i izostavio je uobičajenu poruku - da savez sa Asadom ne dolazi u obzir.

Ostaje neizvesno da li se predsednik Oland prekasno setio da promeni kurs spoljne politike svoje zemlje.

O tome do koje su mere Francuska i EU izolovane kada je reč o rešavanju sirijskog pitanja govori i činjenica da su se atentati dogodili u trenutku kada su u Beču zasedali ruski i američki šefovi diplomatija, zajedno sa predstavnicima zemalja iz sirijskog okruženja: Iranom, Jordanom, Turskom, dok EU nije bila pozvana na taj važan skup.

Oland je najavio da će Parlament pod hitno razmatrati promene ustava koje će omogućiti produženje vanrednog stanja na tri meseca. Parlament će takođe razmatrati nove zakone koji će omogućiti pooštrene mere bezbednosti u borbi protiv terorizma, efikasniji obračun sa trgovinom oružjem, ubrzanu proceduru proterivanja Francuza sa dvostrukim državljanstvom ukoliko se ustanovi da su povezani sa terorizmom.

Opozicija desnog centra nije propustila da kritikuje socijalističkog predsednika Olanda zbog pogrešne politike prema Siriji vršeći pritisak da Francuska zapravo počne sa sužavanjem demokratije kao SAD posle 11. septembra.

EU bi mogla da se raspadne

Oland je istakao da je pitanje izbeglica povezano sa atentatima u Francuskoj u smislu da je reč o ljudima koji beže od onog istog terora koji se desio u petak u Parizu. Oland nije tražio ukidanje Šengena, kao što je javio britanski "Telegraf", ali je upozorio da bi EU mogla da se raspadne ukoliko ne uspe da uspostavi kontrolu na svojim spoljnim granicama.

To najbolje ilustruje i lista predloga koje je posle Olandovog obraćanja izneo Fransoa Žakob, predsednik opozicione grupe desnog centra. Zahteva se neka vrsta patriot akta na francuski način: hapšenje onih koji su osumnjičeni za terorizam, zatvaranje salafističkih džamija, osnivanje specijalnih zatvorskih centara za povratnike francuskih državljana - dobrovoljaca iz Sirije, širi bezbednosni nadzor, ukidanje dvostrukog državljanstva i uspostavljanje kontrole na državnim granicama.

 

2024 © - Vesti online