Utorak 17.11.2015.
14:32
Srna

Kako se "dobre komšije" pretvore u bombaše samoubice?

Twitter
Trenutno najtraženiji čovek u Evropi: Salah Abdelslam

Svedoci koji su ga susretali sada su u šoku, jer je Ibrahim izgledao kao normalan mladić sa kojim su se rado družili. Voleo je zabavu i često izlazio. Svi su zgroženi i šokirani. Niko nije verovao da se zaista radi o braći Abdelslam
.

- Bili su dobri momci, kao bilo ko u komšiluku. Igrali smo i fudbal zajedno - navodi za britanski "Telegraf" jedan od Ibrahimovih poznanika.

Pretvaranje Ibrahima Abdelslama iz ugostitelja u bombaša - samoubicu za mnoge je zagonetka. Baš kao i lokacija njegovog mlađeg brata Salaha, u ovom trenutku najtraženijeg čoveka u Evropi. Nelogično je da neki musliman vernik bude vlasnik bara ili kafane, pošto im vera zabranjuje alkohol i droge.

Stručnjaci tvrde da je reč o strategiji prema kojoj se neki arapski useljenici namerno prilagode "grešnim zadovoljstvima" evropskih gradova i onda se, van pogleda svojih porodica i prijatelja, pretvore u samoubilačke fanatike.

- Abdelslami su pušili. Nisu išli u džamiju. Kartali smo, razgovarali o fudbalu, o svakodnevici. Ništa o džihadu, ništa o islamu - navode Ibrahimovi poznanici.

I treći brat Abdelslam Muhamed, koji je bio uhapšen i nakon dva dana pušten, jer je istraga procenila da nije umešan u krvave događaje u Parizu, zatečen je onim što se desilo.

On tvrdi da nikada nisu imali problema sa zakonom i da su roditelji šokirani. Muhamed kaže da nije imao pojma da mu brat ide u petak u Pariz, niti zna gde je sada Salah. Belgijski mediji, međutim, navode da je u porodici bilo problema sa zakonom.

Salah je pre pet godna nakratko bio u zatvoru zbog pljačke. S njim je bio još jedan muškarac iz Molenbeka - Abdelhamid Abo, za kog francuski istražitelji tvrde da je naredbodavac i mozak cele operacije u Parizu.

On se sada, vjerovatno, nalazi u Siriji gde se pod ratnim imenom Abu Omar al-Belgiki bori u redovima Islamske države. Ujedno je jedan od najvećih internetskih agitatora za račun islamista.

2024 © - Vesti online