Nedelja 16.05.2010.
16:37
Tanjug

"RS da odbaci Istanbulsku deklaraciju“

Potpisnici Istanbulske deklaracije: Silajdžić, Gul i Tadić

Istanbulsku deklaraciju su potpisali predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić, predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Turske Abdulah Gul.
 

SDS ističe da predstavnici RS u institucijama BiH, a posebno srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, nisu iskoristili svoja ustavna ovlašćenja da spreče antiustavno delovanje Silajdžića i stave van snage Istanbulsku deklaraciju.
 

"Istanbulska deklaracija ne uvažava ustavno-pravni sistem u BiH, prema kojem je spoljna politika u nadležnosti tročlanog Predsjedništva BiH", navodi se u saopštenju SDS-a i dodaje da insistiranje na ubrzanim reformama unutar BiH radi njenog bržeg puta ka NATO-u, predstavlja najgrublju derogaciju volje građana RS.


Iz ove stranke navode da će, prema novom Zakonu o referendumu i građanskim inicijativama, pokrenuti aktivnosti na prikupljanju potrebnog broja potpisa za održavanje referenduma.
 

Glavni odbor SDS-a zadužio je svoje poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH da što pre upute u parlamentarnu proceduru zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi bilo obezbeđeno da izbor domaćih sudija bude depolitizovan, njihov mandat ograničen i da strane sudije napuste ovu najvišu pravosudnu instancu u BiH.

2024 © - Vesti online