Utorak 17.11.2015.
13:36
Tanjug, Srna

Belgija: Osumnjičeni krili metke i hemikalije za pravljenje bombi

Reuters
Belgijski specijalci u akciji hapšenja terorista

Iz kancelarije tužioca odbijaju da komentarišu te navode, prenosi Rojters.

Advokati odbrane poručuju da su njihovi klijenti nevini i da su ih umešali u ceo slučaj, jer su putovali u Pariz u subotu ujutru kako bi se sastali sa Salahom Abdeslamom, koji je glavni osumnjičeni za napade, nakon što ih je on pozvao jer mu se navodno pokvario automobil.

Tabloid "Poslednji čas" navodi da je kod dvojice osumnjičenih pronađeno amonijum-nitrat đubrivo, ali oni poriču da je korišćeno za pravljenje eksploziva.

Stariji brat Salaha, Brahim Abdeslam poginuo je u samoubilačkom napadu u petak u Parizu.

Taj list navodi da je policija, takođe, pronašla amonijum u jednoj od kuća, kao i metke koji se koriste za automatske puške Kalašnjikov poput onih koje su koristili napadači u Parizu.

Pasoš na ime sirijskog vojnika

Ime iz sirijskog pasoša koji je pronađen nedaleko od nacionalnog stadiona u Parizu moglo bi da pripada vojniku koji se borio na strani predsednika Bašara al Asada i poginuo pre nekoliko meseci, rekao je izvor iz istrage agenciji AFP.

Pasoš glasi na ime Ahmada al Mohamada, rođenog 10. septembra 1990. godine i Idlibu, na zapadu Sirije. Izvor je rekao da je teško izvući čvrste zaključke na osnovu identiteta osobe iz dokumenta.

Veb-sajt "Mejlonlajn" izvestio je da mu je bilo potrebno samo četiri dana i 2.000 dolara da kupi repliku pasoša koji je pronađen u Parizu, na mestu bombaškog napada.

"Gardijan" podseća da je policija Srbije uhapsila muškarca koji je nosio sirijski pasoš sa istim detaljima kao u pasošu nađenom blizu tela jednog od bombaša-samoubica u glavnom gradu Francuske.

Policijski izvori rekli su ovom listu da su u pasoš upisani isto ime i detalji, ali da sadrži drugačiju fotografiju u odnosu na dokument iz Pariza.

2024 © - Vesti online