Utorak 17.11.2015.
13:07
Tanjug

"Nije tačno da se ukida Šengen"

Tanjug
Svi moraju da prihvate svoj deo odgovornosti: Majkl Devenport

Na pitanje da li EU u trenutku kada mnoge evropske zemlje najavljuju zatvaranje granice očekuje da Srbija ostane otvorena za izbeglice, Devenport je rekao da svaka država treba da shvati ozbiljnost trenutka i preuzme deo obaveza, a da će to biti glavna tema razgovora na sastanku u petak ministara unutrašnjih poslova zemalja EU.

Tada će se sve iskristalisati, znaće se ko zatvara granice, a ko ne, poručio je Devenport i dodao:

- U ovim kriznim situacijama vlade imaju veliku odgovornost da poštuju međunarodne standarde što se tiče prihvatanja izbeglica, a sa druge strane svaka vlada takođe ima veliku odgovornost da svojim građanima obezbedi sigurnost i bezbednost.

Devenport je zajedno sa predsednikom Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoranom Stankovićem obišao Prihvatni centar u Preševu, gde je izjavio da je impresioniran efikasnošću zajedničkog rada na prihvatnim centrima za izbeglice u Srbiji, jer se s njima postupa na dobar i human način.

- Impresioniran sam efikasnošću zajedničkog rada sa ovim i drugim prihvatnim centrima. Rade na dobar i human način - rekao je Devenport.

Devenport je tom prilikom pohvalio resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koordinaciono telo, nevladine organizacije i druge međunarodne organizacije za efikasnu saradnju na tom, kako je rekao, teškom zadatku.

- EU, naravno, pomaže. Izdvojili smo mnogo sredstava, sarađujemo sa vladom, sa Komesarijatom za izbeglice, nevladinim sektorom, kako bi vlada dobila potrebna sredstva - rekao je on.

2024 © - Vesti online